Životno partnerstvo je sreća za mnoge hrvatske LGBT obitelji

Kategorija: Vesti / Datum: jul 10, 2014

Hrvatski sabor raspravlja o Zakonu o životnom partnerstvu


Prepoznavanje, reguliranje i zaštita obiteljskog života istospolnih parova koju predviđa Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu je, bez sumnje, pozitivan pomak i korak naprijed za sve nas građane i građanke RH bilo da smo lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) ili heteroseksualne osobe. S obzirom na postojeći, ali ponižavajuć i besmislen Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003., koji se u praksi uopće i nije mogao provesti, Zakon o životnom partnerstvu će istospolnim parovima omogućiti veliku razinu prava koju svakako treba pozdraviti. On predstavlja demokratski standard Republike Hrvatske kao članice Europske unije, a odavno je ozbiljna potreba LGBT građana i građanki RH.

Foto: index.hr

Foto: index.hr

Zakon o životnom partnerstvu uređuje obiteljski život isključivo istospolnih parova i njihove djece, statusna prava životnih partnera, ali i prava i obveze u pogledu nasljeđivanja, uzdržavanja, mirovina, uzdržavanja, zdravstvene skrbi, poreznih olakšica i dopusta za njegu partnera/ice, zdravstvenog osiguranja i posjeta u bolnicama, zaštite od diskriminacije na tržištu usluga, kao i slobodu kretanja na čitavom području Europske unije i pripadajuća joj prava u ovlastima Unije.

Za nas ovo zakonsko rješenje predstavlja tek prvi korak u osiguranju mirnog i sigurnog obiteljskog života za sve obitelji, ali ono i dalje potvrđuje diskriminaciju i podjelu građana i građanki na  institucije za „heteroseksualne obitelji“ (brak i izvanbračna zajednica) i „neheteroseksualne obitelji“ (životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo). Zagreb Pride koji je sudjelovao u radnoj skupini za izradu nacrta Zakona te se od samog početka zalaže da životno partnerstvo bude uključiva, a ne isključiva institucija, dakle otvorena i za istospolne i za raznospolne parove.

Konačno, ovaj Zakon odraz je hrvatske stvarnosti i predstavlja nužno rješenje za svakodnevne potrebe brojnih LGBT obitelji, ovaj Zakon će donijeti sreću i sigurnost mnogom parovima, već ovoga ljeta.

Poruka ovog Zakona jest – sve obitelji su jednako vrijedne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>