Zašto podržavam formiranje banke sperme?

Kategorija: Edukacija / Datum: avgust 7, 2014

Posle svega, zar se nije pokazalo da su mnoge lezbejke i samohrani roditelji bolji u toj ulozi nego konvencionalni parovi?


Banka sperme omogući će ljudima da pregledaju bazu sa oko 1000 anonimnih muškaraca, i iz baze izaberu na osnovu profila – boje očiju, kose, rasne pripadnosti… Kritičari navode da nas to uvodi u svet dizajniranih beba čije će majke ispunjavati svoje sebične ciljeve u formi uklapanja boje bebinih očiju sa omiljenom dizajnerskom tašnicom, kao da beba može biti hit sezone!

banka_sperme

Ljudi su reagovali zbog formiranja prve nacionalne banke sperme „za lezbejke“ (kako je zavrištao jedan tabloid na naslovnici u nedelju), ne ostavljajući na miru tu „zlu vrstu žena koje bi da zasnuju porodicu bez odnosa sa muškarcima“

Banka sperme će biti otvorena i za strejt parove i žene koje ne mogu da nađu stalne partnere, jednako kao i za lezbejke, ali ne dozvolimo da nam ta činjenica upropasti zadovoljstvo koje dolazi od staromodne mizoginije i homofobije.

Keti Džindžel, urednica „Konzervativne žene“ tvrdi da su „već plastične operacije o trošku državnog zdravstvenog osiguranja dovoljno loša stvar“, te da bi zbog ovoga žene i na rađanje bebe mogle gledati kao na uvećanje grudi, s tim da „te operacije pogađaju samo ženu, dok ovakvo postupanje svodi bebe na nivo robe, uskraćujući im osnovnu potrebu za stabilnom porodicom, koja počiva na posvećenom biološkom ocu“.

To je očiti nonsens. Ne poričem važnost očeva, svog jako volim, otac moje ćerke je dobar otac, ali tvrdnja da je jedina stabilna porodica ona u kojoj je biološki otac prisutan, direktna je uvreda usvojenoj i deci čiji su očevi preminuli. Moja prijateljica porodila se u 21. godini života, a otac deteta napustio ju je čim je odbila da abortira. Sada, 10 godina kasnije, udata je za divnog momka koji je priznao dete za svog sina i imaju savršen porodični život.

Džozefin Kvintavel iz „Glasa Reprodukcijse Etike“ navodi da je, pored 200.000 abortusa izvršenih o trošku državnog zdravstvenog osiguranja u UK, osnivanje banke sperme čisto traćenje sredstava. Koje veze broj abortusa ima sa osobama koje ne mogu da imaju decu, ne razumem baš tačno, ali sam sigurna da gospođa Kvintavel ne zna da je u banku sperme uloženo samo 77.000 funti. Sića!

No, hajdemo se pozabaviti problemom od kojeg se, čini se, svako zgadi – činjenici da žene sada mogu da imaju decu bez seksa sa muškarcima. Znam, sad je samo pitanje trenutka kada ćemo ih skroz odbaciti i pretvoriti u robove! Dole muškarci! Da, samo što to nije slučaj. Veštačka oplodnja neće lišiti žene želje za vezom ništa više nego što je to postigao vibrator!

A ako je lezbejkama dozvoljeno venčavanje, što ne i stvaranje porodice? I otkud ideja da će žene prestati da traže momke zato što u Birmingemu postoji banka sperme? To je tona gluposti. Većina žena koje ulaze u majčinstvo, čine to anksiozno, i iz razočaranja u sistem koji ih smatra usedelicama i babadevojkama  ako do 35-te nemaju decu, stabilnu vezu, karijeru, dom…

Zato ja sa bankom sperme nemam problem. Ne vidim razlog da stabilne i situirane žene koje očajnički žele da budu majke, budu lišene tog prava. Zašto je bolje da se žena uda za prvog muškarca sa kojim zatrudni, samo da bi se razvela nakon pet godina? I napokon, zar ne postoji toliko parova koji su napravili veće greške kao roditelji nego većina samohranih roditelja?

Izvor: telegraph.co.uk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>