Započeta kampanja „Sportom protiv homofobije“

Kategorija: Sport / Datum: maj 13, 2014

logoi

Labris – organizacijaza lezbejska ljudska prava je uz podrškuGIZ-a (Die Deutsche Gesellschaft fürInternationale Zusammenarbeit) u aprilu 2014. godine pokrenula medijsku kampanju „Sportom protiv homofobije“ koja ima za cilj da podigne svest o diskriminaciji na osnovu na seksualne orijentacije u sportu


Homofobija u svetu sporta ima dugu istoriju i ovo je problem koji je prisutan i u savremenom dobu. Sportisti/kinje, ali i treneri/ce svakodnevno trpe diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije. Većina je prinuđena da krije svoju seksualnu orijentaciju kako ne bi ugrozila svoju karijeru. „Ako ste sportistkinja u timu, trener/ca ima sve karte u rukama i moć da odredi vašu budućnost; i ako je trener homofobičan, onda ćeš ostati sakrivena duboko u ormaru.“ (Pat Griffin).

Želimo da osiguramo da sport bude bezbedno i sigurno mesto za LGBT osobe a izjave poznatih sportista idu u prilog tome. Takva je i izjava Ane Ivanović: „Nemam ništa protiv žena koje se opredeljuju kao lezbejke. To je individualna stvar, a prema njima se odnosim normalno. Nemam problem s tim, niti ih gledam drugačije. Smatram da je to sastavni deo života“ i Vlade Divca: „Ja lično imam dosta prijatelja, pogotovo u Los Anđelesu koji su gej, tako da nemam nikakav problem, čak šta više, podržavam da oni jednostavno počnu sa nekim normalnim životom, jer mislim da za svoja prava i te kako treba da se izbore“ koja oznažuje mlade LGBT osobe koje se bave sportom u Srbiji.

U rušenju stigme o osobama drugačije seksualne orijentacije u sportu u najvećoj meri mogu pomoći sportske lideri/ke, sportski radnici/ce i sportski klubovi i udruženja koje ovim putem pozivamo da se priključe kampanji „Sportom protiv homofobije“ i daju svoj doprinos jednakopravnosti i raznolikosti u sportu.

O svim planiranim aktivnostima u okviru ovog projekta, javnost će biti obaveštavana putem medija kao i Labris sajta, facebook stranice Sportom Protiv Homofobije i twitter-a Lgbt Sport Srbija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>