Venčale se Džejn i Ejpril, zaslužne za pobedu bračne jednakosti u SAD

Kategorija: Istopolna partnerstva / Datum: septembar 1, 2015

Dve žene koje su odigrale ključnu ulogu u istorijskoj presudi američkog Vrhovnog suda koja je dovela do bračne jednakosti u SAD-u venčale su se u Southfieldu pred 300 razdraganih prijatelja i članova porodice, a u dirljivoj je svečanosti učestvovalo je i njihovo četvoro dece


Izgovarajući bračne zavete Ejpril Debor je rekla Džejn Rouz: „Nisam znala da ćeš mi doneti četvoro prekrasne dece i odvući me sve do Vrhovnog suda. Počašćena sam što ću postati tvoja zakonita supruga, ti si mi najbolja prijateljica. Obećavam da ću te zauvek voleti. Ne mogu zamisliti svoj život bez tebe i naše dece. Obećacam da ću zauvek biti uz tebe“, prenosi Huffington Post.

Ejpril i Džejn su krenule u pravnu bitku za priznavanjem roditeljskih prava njihove usvojene dece. Problem je nastao jer u Mičigenu istopolnim parovima nije dopušteno usvajanje dece. Debor i Rouz su usvojile svaka po dvoje dece no shvatile su kako u slučaju da jedna od njih umre druga ne bi automatski postala starateljka za svu decu.

April_Jayne06

Stoga su, uz još tri para, podnele zajedničku tužbu Vrhovnom sudu u slučaju koji je poznat kao Obergefell protiv Hodgesa, a rezultat je presuda koja je donela bračnu jednakost u čitavom SAD-u.

prenosima sa crol.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>