Usvojena istorijska rezolucija o LGBT pravima

Kategorija: Vesti / Datum: oktobar 2, 2013

Veće za ljudska prava Ujedinjenih nacija je izglasalo u petak istorijsku rezoluciju u kojoj se poziva na zaštitu univerzalnih prava pripadnika homoseksualne, lezbejske, biseksualne i transeksualne populacije


Ovo je prvi put u istoriji da je ovo telo donelo rezoluciju koja se izričito fokusira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Rezolucija, koja je izglasana sa 23 glasa u korist i 19 protiv, uz tri suzdržana, „potvrđuje da su sva ljudska bića rođena slobodna i jednaka, sa dostojanstvom i pravima, te da svi zaslužuju jednaka prava i slobode bez obzira na bilo koju distinkciju“, javlja Voice of America.

Foto: Wikipedia via creative commons

Foto: Wikipedia via creative commons

Jedanaest članica UN održalo je u Ujedinjenm nacijama u Nujorku prvi sastanak na visokom nivou posvećen borbi za prava lezbejki, gej, biseksualne i transrodne populacije (LGBT) i pozvalo sve članice svetske organizacije da odbace zakone koji ih diskriminiraju.

„LGBT populacija mora imati ista ljudska prava kao svi i ostali“, navodi se u zajedničkoj izjavi Osnovne grupe za prava LGBT zajednice, takozvanog „tvrdog jezgra“ (LGBT Core Group), a koju čine SAD, EU kolektivitet, Argentina, Brazil, Francuska, Hrvatska, Izrael, Japan, Holandija, Norveška i Novi Zeland.

„Jednakost za pripadnike LGBT populacije nije samo ispravna stvar nego je i temelj za napredak u demokratiji i ljudskim pravima“, kazao je nakon sastanka američki državni sekretar Džon Keri, javio je AP.

Na sastanku održanom na ministarskom nivou bili su i visoka poverenica UN-a za ljudska prava Navi Pilaj i predstavnici Human Rights Watcha.

„Današnji sastanak ministara rezultirao je istorijskom obavezom da se prekinu progoni zasnovani na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu“, rekao je direktor HRW-a Kenet Rot.

„Izazov je i za UN i za zemlje širom sveta da se ta obaveza iz reči pretoči u dela“, dodao je on a prenose hrvatski mediji.

Nacrt rezolucije izradila je Južnoafrička Republika, koja je zbog toga bila optužena od drugih afričkih zemalja za svrstavanje uz zapadne zemlje. Južnoafričku Republiku, koja je odnedavno posvećena borbi protiv sve raširenijeg „kolektivnog silovanja“ lezbejki, najviše je napao nigerijski izaslanik koji je kazao da se rezolucijom narušava tradicija afričkih zemalja, uz tvrdnju „da se 90 odsto populacije Južne Afrike protivi zaključcima rezolucije“.

Veliko protivljenje rezoluciji iznele su arapske zemlje i pakistanski izaslanik koji je govorio u ime Organizacije islamskih zemalja. On je kazao kako rezolucija nema nikakve veze s fundamentalnim pravima. Sličnog mišljenja bio je i izaslanik Mauritanije koji je rekao da „je reč o pokušaju zamene prirodnih ljudskih prava s neprirodnima“.

Više od 76 zemalja sveta kriminalizije istospolne odnose. U mnogim zemljama prema LGBT populaciji postoji diskriminacija u zapošljavanju, zdravstvenoj pomoći i stambenom zbrinjavanju. Njihovi pripadnici često su meta nasilja i govora mržnje, navodi HRW.

„Osnovna grupa za prava LGBT populacije“ zajedničkom je izjavom pozvala sve vlade da odbace diskriminatorske zakone, da pripadnicima LGBT populacije obezbede odgovarajuću zakonsku zaštitu od diskriminacije i da efikasnije odgovaraju na nasilje iz mržnje kojem su izloženi.

Nedugo pre glasanja predstavnik Amnesty Internationala pri UN-u u Ženevi rekao je takođe da se radi o istorijskom dokumentu. „Biće to prva rezolucija koja se odnosi na problem kršenja ljudskih prava na temelju orijentacije“, kazao je Piter Splinter.

Među zagovornicima koji su podržali rezoluciju bili su SAD, zemlje EU, Brazil i druge zemlje Južne Amerike. Kina je bila među suzdržanima.

„Ukoliko pogledate istoriju ljudskih prava i širenje kruga ko se shvata kao čovek, svaki puta kada se taj krug širio bilo je onih koji su se protivili, i svaki put je istorija pokazala da nisu bili u pravu“, rekao je američki izaslanik Danijel Baer.

„Svedočili smo istorijskom trenutku u Savetu za ljudska prava, a ova rezolucija označiće prekretnicu za sve LGBT ljude“, ponosno je nakon glasanja izjavila američka ambasadorka Elen Čembrlen.

5 mišljenja na „Usvojena istorijska rezolucija o LGBT pravima

  1. Zorica Mrsevic

    Sta to znaci „usvojena u petak“, ima cak i sa koliko glasova za i protiv, samo manjka mali, i potpuno nevazni podaci, npr kog je datuma i koje godine je bio taj petak? Moze se zakljuciti da je to negde sada samo posredno, po tome da je Keri americki sekretar a ne Hilari Klinton, Kondoliza Rajs, Malden Olbrajt. Dalje, sledeci nedostrajuc mali i nevazni podatak je tekst rezolucije, odnosno link na kome se moze skinuti i procitati. Pa ako hocete da stvarno obavestite o toj rezoluciji, dajte ipak osnovne podatke, bez obzira da li tekst koji prenosite nema te podatke, nadjite onaj koji ima.

    Odgovor
  2. Nina

    da, link ka tekstu rezolucije bi bila sjajna stvar, meni je lično promaklo da se o njoj obavestim pre dve godine kad je izgleda usvojena… Nadam se da će sugestija profesorke Mršević imati više odjeka od apela ove anonimne pravnice :)

    Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>