Uprkos protivljenjima, Evropski parlament izglasao da LGBTI prava budu deo nove Strategije o rodnoj ravnopravnosti

Kategorija: Istopolna partnerstva, Vesti / Datum: jun 11, 2015

U veoma značajnom glasanju, Evropski parlament je zahtevao da LGBTI ljudska prava budu uključena u buduću strategiju o rodnoj ravnopravnosti.


Strategija o ravnopravnosti žena i muškaraca koja je trenutno na snazi, važi do sledeće godine. Izveštaj za koji se juče glasalo je predlog Parlamenta za novu strategiju o rodnoj ravnopravnosti za period 2016-2020.

EU

Zahtevi Parlamenta o LGBT pitanjima, obuhvaćeni novom strategijom:

– Omogućavanje pravnog priznanja roda i rodnog identiteta što je od presudne važnosti za trans i interseks osobe (član 24), te rad na depatologizaciji trans identiteta, uključujući i trans decu (član 55).
– Zahteva se inkluzivan tretman porodice kao i da se definicija porodice proširi i na porodice u kojima su roditelji istog pola, i u skladu sa tim, izmene zakona o porodici i zakona o radu. (član 31)
– Poziva s komisija da se pozabavi pitanjem predrasuda o LGBTI osobama u obrazovanju. (član 61)

Sa druge strane, Parlament ponovo poziva na izradu zasebne strategije o LGBT pravima. Takođe, poziva Savet da usvoji politike koje će zabraniti diskriminaciju, između ostalog, i po osnovu seksualne orijentacije, u školama, na poslu, u domenu socijalne zaštite i pristupanju dobrima i uslugama. (član 2)

Urlike Lunaček, članica Evropskog palamenta i kopredsedavajuća Intergrupe za LGBTI prava, komentarise da je situacija jasna i da je došlo vreme da Komisija preuzme brigu o rodnoj ravnopravnosti i LGBTI ljudskim pravima.

„Pokušaj Evropske narodne partije (EPP) i Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) da uklone sve stavke vezane za LGBTI ljudska prava, pokazuje samo to koliko su van tokova modernog društva. Na sreću, Parlament je njihove prigovore odbacio.“

Bilo je pretnji, pokušaja uklanjanja i podele glasanja zbog LGBT sadržaja od strane članova desno orijentisanih i konzervativnih partija – Evropske narodne partije i Evropskih konzervativaca i reformista.

Marija Noichel, članica Evropskog parlamenta i Intergrupe za LGBT prava dodala je da su mizoginija, homofobija i transfobija nažalost još uvek realnost i da Evropska Unija ima mnogo toga da uradi da bi postigla jednakost za sve.

„Veoma sam srećna što je Parlament potvrdio svoju posvećenost LGBT pavima i rodnoj ravnopravnosti. Sada je na komisiji da osmisli strategiju koja bi pratila ove progresivne smernice.“

Izvor: lgbt-ep.eu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>