Umrlica sa likom LGBT aktiviste je otvorena pretnja smrću

Kategorija: featured, Saopštenja / Datum: jul 26, 2013

Beograd, 25.jul 2013.

LABRIS – organizacija za lezbejska ljudska prava iz Beograda, najoštrije osuđuje ekstremno nasilje koje se dogodilo na paradi ponosa u Budvi i izražava duboku zabrinutost povodom umrlica sa likom Zdravka Cimbaljevića koje su izlepljene po ovom crnogorskom gradu uoči održavanja parade ponosa.


Smatramo da ovakva dela treba tumačiti krajnje ozbiljno i apelujemo na nadležne u Crnoj Gori da shvate da ona ne predstavljaju ni slobodu govora, ni umetničku slobodu, već otvoreni i javni poziv na linč i ubistvo LGBT aktiviste i organizatora parade ponosa u Budvi.

Foto: Damira Kalač

Foto: Damira Kalač

Slika koju su nasilnici sa parade ponosa u Budvi poslali u svet, govori o izuzetno teškom položaju LGBT osoba u Crnoj Gori, o predrasudama i uvredama sa kojima ove osobe moraju svakodnevno da žive. Sa druge strane, iz postupaka nasilnika, koji se nisu libili da učesnike povorke gađaju kamenicama, flašama i stolicama, jasno se vidi šta je prethodnih decenija proizvela blaga kaznena politika.

Na snimku koji su preneli brojni ekektronski mediji, mogli smo da vidimo mlade LGBT osobe čija su lica, prilikom davanja intervjua, bila pokrivena peškirom, što dodatno objašnjava društveni kontekst u kom se one nalaze, a koji je pun represije i straha.

Poruke mira, tolerancije i ljubavi koje su učesnici povorke poslali, nažalost u medijskom izveštavanju su ostale u senci ovog brutalnog divljanja.

U vezi sa nasiljem koje se dogodilo, pozdravljamo odličan posao koji je uradila policija Crne Gore, koja je uspela da osigura pravo na slobodno okupljanje i bezbednost učesnika parade, a apelujemo na tužilaštvo da svi koje se nalaze u pritvoru zbog nasilničkog ponašanja, budu dalje procesuirani kako bi se poslala jasna poruka da je nasilje neprihvatljivo i kao takvo – kažnjivo.

Od crnogorskih zvaničnika očekujemo da osude nasilje i homofobične stavove, pre svega javnih ličnosti (vrhunskih i nagrađivanih sportista, Dejana Savićević i Nikole Sjekloće) i da u narednom periodu ne zatvaraju oči pred ovim gorućim problemom, da hrabro podrže aktiviste/kinje u Crnoj Gori i predstojeću paradu ponosa u Podgorici koja je zagarantovana Ustavom Crne Gore i brojnim drugima aktima.

Parada ponosa u Crnoj Gori, otkrila je homofobično lice brojnih građana i građanki, nedvosmisleno je pokazala kakvoj su diskriminaciji i nasilju izložene LGBT osobe u toj državi ali je i dala hitan domaći zadatak obrazovnim institucijama i nezavisnim telima da konačno krenu u zahtevnu i dugotrajnu borbu za promociju tolerancije i različitosti i izgradnju kulture ljudskih prava u Crnoj Gori.

LGBT zajednica nema vremena da čeka jer je ljudski život jedan jedini i treba da bude neprikosnoven i oslobođen straha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>