UMETNOST #ZAJEDNAKOST: Četiri dana LGBT i kvir filma u UK Parobrod

Kategorija: Vesti / Datum: jun 23, 2014

Imanentna ljudskoj slobodi, jednakost pred zakonom, bez obzira na nacionalnost, veru, rasu, pol, rod, seksualnu orijentaciju, boju glasa, kose i očiju – to je ono što nas u očima društva i države čini slobodnim i ravnopravnim bićima?


Tokom četvorodnevnog IDAHO Films programa u prostorijama beogradske Ustanove Kulture Parobrod, od 24. do 27. juna a u saradnji sa lokalnim i regionalnim partnerima, Merlinka Festivalom i Queer Zagreb Udrugom, kao i nezavisnim produkcijama i autorima i autorkama,  biće prikazana aktuelna domaća i strana kinematografska ostvarenja koja se na različite načine bave LGBTQI i kvir tematikom. Prikazivanje igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova otvara prostor u kome ovi filmski autori i autorke mogu javno da deluju i tako dobiju neophodnu vidljivost, ali i sugeriše načine na koje se kroz film i video može boriti za slobodu izražavanja i senzibilisati javnost o pitanjima koje ugrožavaju LGBTQI zajednicu i boriti se za društvo oslobođeno diskriminacije, homofobije i transfobije.

Na programu su: utorak 24. jun – selekcija filmova međunarodnog festivala kvir filma MERLINKA, sreda 25. jun – QUEER Zagreb predstavlja selekciju Queer Momenti, četvrtak 26. jun  IDAHO Belgrade predstavlja svoju selekciju igranih i dokumentarnih filmova lokalne i regionalne produkcije uz prateću panel diskusiju KVIR I FILMa u petak 27. juna – IDAHO Belgrade premijerno u Srbiji prikazuje film PIEROT LUNNAIRE, adaptaciju čuvene Šoenbergove opere u režiji kanadskog autora Bruce LaBruce-a, koji je nakon svoje svetske premijere na festivalu Berlinale u januaru 2014. osvojio Teddy nagradu. Zanimljivo je i da će čak sedam ostvarenja imati svoju premijeru upravo u okviru IDAHO Belgrade selekcije.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. Ostatak programa kao i tačnu satnicu možete pogledati ovde.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>