U Zagrebu održana 17. godišnja konferencija krovne LGBTI evropske organizacije, ILGA Europe

Kategorija: Lobiranje / Datum: oktobar 29, 2013

ILGA Europe – međunarodna LGBTI asocijacija je, u saradnji sa tri lokalne organizacije iz Hrvatske i to „Lezbijske grupe Kontra“, „Centra za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak“, i „Rišpet – LGBT organizacije iz Splita“, u periodu od 23. do 26. oktobra 2013. u Zagrebu, organizovala 17. po redu godišnju konferenciju pod nazivom „Porodica je bitna!“ (“Familly matters! Reaching out to hearts and minds“)


Sa četiri plenarne sesije, dva glavna panela, i 35 radionica, godišnja konferencija ILGA Europe, koja je ove godine u Zagrebu okupila preko 250 učesnika/ca, uglavnom aktivista/kinja LGBT pokreta, ali i predstavnika/ca sindikata, drugih udruženja iz 42 zemlje, kao i predstavnika/ca vlasti Hrvatske, predstavlja najveći i najznačajniji događaj za ljudska prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, transseksualnih/transrodnih i interseks osoba.

Na prijemu povodom otvaranja konferencije u Palati Dverce, prisutnima se obratio Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, dok je predsednik Hrvatske, Ivo Josipović dobrodošlicu učesnicima/cama konferencije poželeo putem video poruke.

Konferenciju je vodila Sintija Rotšild, aktivistkinja, koja se temom ljudskih prava, ženskih prava i prava seksualnih manjina bavi preko 20 godina, dok su se kao istaknuti gosti obratili Majkl Kešman i Ulrike Lunаček, članovi Evropskog Parlamenta i ko-predsednici Intergrupe za LGBT prava u Evropskom parlamentu.

Foto: Predstavnica Labrisa Dragana Todorović sa Ulrike Lunaček i Majklom Kešmanom, poslanicima Evropskog parlamenta, o budućnosti LGBT prava u EU

Foto: Predstavnica Labrisa Dragana Todorović sa Ulrike Lunaček i Majklom Kešmanom, poslanicima Evropskog parlamenta, o budućnosti LGBT prava u EU

Na plenarnim sesijama su govorili: Stavros Lambrinidis, specijalni predstavnik EU za ljudska prava, Aurel Ciobanu-Dordea, direktor za ravnopravnost u Generalnom direktoratu pravde Evropske komisije, Vanda Novicka, članica Parlamenta Poljske, Miguel Val de Almedia, profesor Univerzitetskog instituta u Lisabonu i LGBT aktivista, kao i Uzra Zeja, vršiteljka dužnosti pomoćnika sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad, Sjedinjenih američkih država.

Ispred Labrisa, konferenciji su prisustvovale Dragana Todorović i Jovanka Todorović. U okviru panela pod nazivom „Sindikati i LGBTI organizacije zajedno za ravnopravnost na radnom mestu u Istočnoj Evropi“ učesnicima su se obratile Sanja Juras (Lezbejska grupa Kontra), Jasna Petrović (Savez samostalnih sindikata Hrvatske), Tatjana Grajf (SKUC LL) i Dragana Todorović. Dragana Todorović je tom prilikom govorila o značaju saradnje sa sindikatima u ostvarivanju prava LGBT osoba na radnom mestu i prilikom zapošljavanja, o aktivnostima koje je Labris do sada sproveo u domenu rada i zapošljavanja, kao i o planovima koji se tiču intenziviranja rada sa sindikatima, poslodavcima i relevantnim institucijama, u narednom periodu.

Imajući u vidu to da je zalaganje za pravno prepoznavanje istopolnih partnerstava u fokusu rada organizacije Labris, na inicijativu Labrisa je organizovan celodnevni medijski trening koji su vodili Ričard Uridž i Jolanta Cihanoviča. Razmatrajući teorijske ali i praktične strane zagovaranja, ističući snagu argumenta i ličnih priča, ukazano je na bitne komponente koje čine zagovaranje za pravno regulisanje istopolnih zajednica uspešnim.

Godišnja konferenciji ILGA Europe pored toga što predstavlja generalni godišnji sastanak same organizacije, predstavlja i idealnu priliku za aktiviste/tkinje širom Evrope da razmene iskustva, znanja i planove oko budućih projekata i saradnje. Aktivistkinje Labrisa su iskoristile ovu prliku da u održe sastanke sa predstavnicima/ama institucija EU i drugih međunardonih organizacija, predstavnicima/ama donatorskih organizacija, medijima, kao i predstavnicima/ama istaknutih nevladinih organizacija za ljudska prava Evrope i Sjedinjenih američkih država.

Izborom je odlučeno da će se godišnja konferencija ILGA Europe 2015. godine organizovati u Atini, glavnom gradu Grčke, a naredna 2014. u Rigi, glavnom radu Litvanije.

Održavanje konferencije su pomogli: Evropska komisija, Fondacija za otvoreno društvo, Sigrid Rausing trust, Vlada kraljevine Holandije i Freedom House.

ILGA Europe (European region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) je krovna međunarodna LGBTI asocijacija, koja okuplja 408 organizacija iz 45 evropskih zemalja i koja ima participativni status u Savetu Evrope od 1997 ali i konsultativni status u ekonomskom i socijalnom savetu Ujedinjenih nacija od 2006. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>