U Rigi (Letonija) održana 18. godišnja konferencija ILGA Europe

Kategorija: Lobiranje / Datum: oktobar 16, 2014

Najveća i politički najuticajnija LGBTI krovna organizacija u Evropi, ILGA Europe, koja okuplja 355 organizacija civilnog društva iz 44 evropske države, održala je svoju 18. po redu godišnju konferenciju u Rigi (Letonija) od 9. do 11. oktobra 2014. godine


Konferenciji pod nazivom Pokret: Ka održivoj promeni (MOVEment: Leading Sustainable Change) prisustvovalo je blizu 250 aktivista/tkinja LGBT organizacija (Iz Srbije, predstavnik organizacije Gejten LGBT i organizacije Labris) kao i predstavnici/ce medija, evropskih institucija i donatorskih kuća. Na konferenciji je organizovano 37 radionica i nekoliko plenarnijh sesija, a kao i svake godine, ovaj najveći skup LGBT aktivista/tkinja u Evropi, bio je jedinstvena prilika da brojni LGBT aktivisti/tkinje diskutuju o zajedničkim problemima i izazovima, da razmene iskustva i primere dobre prakse po pitanju suprotstavljanja diskriminaciji i borbe za postizanje jednakosti i sl.

Predstavnica Labrisa Jovanka Todorović i Luis Abolafia iz Victory Institute

Predstavnica Labrisa Jovanka Todorović i Luis Abolafia iz Victory Institute

Ove godine radionice su dotakle teme: interseks i biseks aktivizma, reafirmisanja zajedničkih vrednosti, istorije LGBTI pokreta u Letoniji, LGBTI porodica, besplatne pravne pomoći, zakona EU koji se odnose na rodni identitet i rodno izražavanje, zatim teme poput diskriminacije u sportu, LGBTI i religija, žene u LGBTI pokretu i sl.

Na konferenciji je odlučeno da će se ILGA Europe godišnja konferencija 2016. održati na Kipru. Naredna ILGA Europe godišnja konferencija održava se u Atini gde se očekuje prisustvo oko 30 aktivista/tkinja sa Balkana.

ILGA Europe godišnja konferencija je idealna prilika da se slave pojedinačni i zajednički uspesi LGBT organizacija širom Evrope ali i da se ukaže na probleme i da se sa njima upozna što veći broj aktivista/tkinja te da se na njih adekvatno i združeno reaguje.

Godišnja konferencija ILGA Europe je prilika za nova poznanstva kao i za uspostavljanje temelja budućih zajedničkih projekata. Sa druge strane konferencija predstavlja godišnji sastanak članova ILGA Europe gde se vrši i izbor za nove članove odbora i gde se usvaja plan aktivnosti i finansijski izveštaj za prethodnu godinu koji podnosi izvršni odbor ILGA Europe.

Ciljevi konferencije su:

  • Razmena znanja i iskustva kao i podizanje kapaciteta LGBT aktivista u području zagovaranja, osmišljavanja i implementacije kampanje;
  • Identifikovanje ključnih mogućnosti zagovaranja;
  • Razvijanje zajedničke evropske vizije budućnosti LGBT pokreta i strategija za postizanje pozitivnih društvenih i političkih promena.

Društvene aktivnosti su takođe sastavni deo svake ILGA Europe konferencije i one podrazumevaju svečanu večeru koja je predviđena za zatvaranje konferencije, filmske projekcije, tematske zabave, izložbe, razgledavanje grada zemlje domaćina (kvir tura).

Sve o ILGA Europe konferenciji možete pogledati ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>