U Makedoniji započela kampanja podrške LGBT zajednici

Kategorija: Vesti / Datum: maj 6, 2014

Dvanaest poznatih ličnosti iz Makedonije, uključujući glumce/ice, novinare/ke, pjevače/ce i popularna lica društvenih medija, ustali su u znak podrške LGBT zajednici i poručili „NE homofobiji i transfobiji“


Javna i medijska kampanja „Reci NE homofobiji i transfobiji“ je projektna aktivnost Nacionalne mreže protiv homofobije i transfobije (NMHT), koja ima za cilj da podstakne LGBT aktivizam i građansku participaciju u borbi protiv homofobije i transfobije. Među ciljevima kampanje su također povećanje solidarnosti, kao i podrške LGBT ljudima da istraju u borbi za svoja prava, te mobilizacija medija, civilnog društva i građana/ki Makedonije za učešće u široj kampanji za ljudska prava.

Foto: Subversive Front

Foto: Subversive Front

NMHT, koju čini 19 organizacija civilnog društva te osam pojedinaca/ki, nastala je 20. januara 2014. kao projektna aktivnost Subverzivnog Fronta i Koalicije seksualnih i zdravstvenih prava marginaliziranih zajednica, podržana od strane Foundation Open Society – Makedonija.

Subverzivni Front je udruženje koje radi na promociji kritičkog i nepatrijarhalnog pristupa rodu i seksualnosti, na otvaranju nehomofobičnih rasprava o pravima ljudi koji se ne identifikuju sa dominantnim heteronormativnim vrijednostima, politikama i strategijama za stvaranje povoljne društvene i političke klime za ove ljude, te na stvaranju organske i organizirane queer i LGBT zajednice koja bi motivirala aktivno učešće u kampanji i borbi za jednaka prava.

Izvor: lgbt-prava.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>