U Beogradu juče održan prvi Lezbejski marš

Kategorija: Vesti / Datum: april 20, 2015

Lezbejsko proleće, četvorodnevni događaj koji je okupio više od sto žena iz Srbije, regiona i sveta završio se u nedelju, 19. aprila, prvim Lezbejskim maršom na Balkanu


Manifestacija Lezbejsko proleće otvorena je 16. aprila i trajala je do nedelje. Prva tri dana programa koji se dešavao u prostorijama Magacina u Kraljevića Marka bila su ispunjena raznovrsnim sadržajem sa lezbejskom i feminističkom tematikom: izložbom fotografija, projekcijama filmova, diskusijama, radionicama i žurkama.

7b5a6c4bd105cb78463a4e315397ccc1

Foto: M. Šimpraga

 

Poslednjeg dana bio je organizovan prvi Lezbejski marš na ovim prostorima. Bio je organizovan isključivo za žene i okupio je oko stotinu žena, uključujući i Romkinje iz Niša i Novog Bečeja, te aktivistkinje iz Francuske lezbejske mreže koje su zajedno hodale ulicama Beograda prvi put isključivo za lezbejska prava i vidljivost lezbejki u društvu.

“Program Lezbejskog proleća je trajao četiri dana iz potrebe da nađemo vreme i otvorimo prostor za lezbejke odavde, iz regiona i Evrope da se druže, razmenjuju iskustva i znanja. Tematski lezbejski događaji ovakve sadržine i obima ne postoje na našim prostorima i bilo nam je bitno da omogućimo ovaj prostor za ovakvu vrstu povezivanja. Lezbejski marš koji predstavlja vrhunac programa Lezbejskog proleća smo organizovale jer smatramo da su lezbejke generalno višestruko nevidljive u društvu. Mi smo tu, na protestima, a nema nas. Na radničkim protestima, na ženskim protestima, na Prajdu… Nigde nema lezbejki i uvek je neka druga scena u prvom planu. Izuzetno je važno da žene generalno, prvenstveno lezbejke, a onda i sve drugarice koje su heteroseksualne, biseksualne, kvir, zauzmu javni prostor same”, govori Ana Pandej, aktivistkinja i jedna od organizatorki Lezbejskog proleća.

Posle marša oko sto žena okupilo se u CZKD-u gde su aktivistkinje pročitale pesmu Čarne Ćosić: Lutkice za devojčice

Posle marša oko sto žena okupilo se u CZKD-u gde su aktivistkinje pročitale pesmu Čarne Ćosić: Lutkice za devojčice

“Kroz istoriju gej, lezbejskog i trans pokreta imamo primere dešavanja u kojima uvek postoji glorifikacija muškaraca, a žene su odrađivale najveći deo organizacionih stvari. Ovim primerom, mi smo rekle ‘Ne’ – želimo da budemo vidljive i da osvajamo javne prostore i ulicu, i to smo i uradile prethodna četiri dana. Ponudile smo bogat program gde smo razmenjivale kulturne i društveno važne teme po pitanju ženske i prvenstveno lezbejske egzistencije, borbe i otpora. Pokrenule smo priču višestruke marginalizacije: imale smo panele na temu Romkinja lezbejki, i gošće iz inostranstva koje su sa nama podelile svoje utiske koji nam govore da, iako mislimo da je tamo negde život možda lepši, mi zajedno sve preživljamo situacije nevidljivosti i nasilja. Mi ovim dešavanjima progovaramo da to nećemo više da trpimo. Današnjim izlaskom na ulicu pokazujemo da nismo uvezene sa Zapada, mi postojimo u ovoj zemlji, mi smo građanke ovog društva i mi gradimo ovo društvo i trudimo se da se navikne na promene. Promene su tu kada ljudi shvate koliko je politička opresija vezana za žene, a onda tek za lezbejke u stvari sveprisutna.

Jedno mišljenje na „U Beogradu juče održan prvi Lezbejski marš

  1. Povratni ping: U Beogradu održan prvi Lezbejski marš! | Korak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>