U Beogradu danas počinje P2P – „LGBT prava, jednak tretman za sve i borba protiv diskriminacije“

Kategorija: Radionice / Datum: jun 17, 2013

U Beogradu u hotelu „Moskva“ danas počinje trodnevna konferencija P2P – „Human Rights of Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender (LGBT) People, Equal Treatment and Fight against Discrimination“. Konferenciju organizuje Evropska komisija u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i ILGA Europe.

Konferenciji će prisustvovati oko stotinak aktivista/kinja iz Srbije, Albanije, Kosova, Crne Gore, Hrvatske, BIH, Makedonije i Turske.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava

Kancelarija za ljudska i manjinska prava

Cilj konferencije je upoznavanje evropskih politika, programa i zakonske regulative u vezi sa LGBT pravima. Cilj je takođe i pružanje prilike učesnicima za međusobnu razmenu znanja i iskustava, kao i umrežavanje učesnika, kako međusobno, tako i sa predstavnicima organizacija civilnog društva na nivou EU i na nivou zemalja članica. Učesnicima će biti predstavljeni i primeri nacionalnih, a ako to bude moguće i regionalnih politika i aktivnosti na ovu temu.

ILGA Europe

ILGA Europe

Konferenciju će otvoriti:

Vensen Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.
Milan Pajević, direktor Kancelarije za evropske integracije (SEIO)
Gordana Stamenić, državna sekretarka Ministarstva pravde i državne uprave
Evelin Paradis, izvršna direktorka ILGA Europe
Antje Rotemund, šefica misije Saveta Evrope u Srbiji
Luiza Klingvol, Evropska Komisija

Današnje panel diskusije biće posvećene najvećim preprekama i izazovima ka postizanju jednakosti u zemljama kandidatima za članstvo EU, a večeras od 20 h u UK Parabrod (Kapetan Mišina 6a) biće prikazan dokumentarni film „Moje dete“, koji govori o roditeljima LGBT ljudi.

Drugi dan biće posvećen govoru mržnje i zločinu mržnje, slobodi okupljanja i izražavanja i implementaciji antidiskriminacionih politika.

Treći dan biće reči o mehanizmima za monitoring i o konkretnim merama koje će Vlada preduzeti ka uspostavljanju veće jednakosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>