U 2013. godini ubijene 238 trans osobe širom sveta

Kategorija: Vesti / Datum: novembar 20, 2013

„Transgender Murder Monitoring“ otkriva da najveći broj ubistava transrodnih osoba dolazi iz naprednih zemalja koje imaju najprogresivnije zakone u vezi sa LGBT pravima


Brazil i Meksiko nalaze se na čelu liste sa najviše prijavljenih ubistava transrodnih osoba u poslednjih godinu dana, navodi se u izveštaju koji je objavio Transgender Europe’s Trans Murder Monitoring project. Izveštaj je objavljen u iščekivanju 15. Međunarodnog dana sećanja na transrodne osobe 20. novembar 2013. godine.

 Okupljeni na bdenju ubijene transrodne žene Islan Netls (Islan Nettles) u Džek Robinson parku u Harlemu, 27. avgusta 2013, u Njujoruku. Foto: Mario Tama / Getty Images


Okupljeni na bdenju ubijene transrodne žene Islan Netls (Islan Nettles) u Džek Robinson parku u Harlemu, 27. avgusta 2013, u Njujorku. Foto: Mario Tama / Getty Images

Izveštaj obuhvata samo ubistva trans osoba koja su dokumentovana putem javno dostupnih informacija, slučajeve koji su prijavljeni od strane organizacija, tako da on ne pruža pravu sliku o obimu zločina širom sveta. Mapa objavljena u izveštaju, pokazuje da čak zemlje gde su prava gej i lezbejki na visokom nivou, ostaju opasna mesta za trans osobe.

Istopolni parovi u Brazilu i Meksiku su dobili nekoliko važnih sudskih sporova u poslednjih godinu dana, i time znatno olakšali put za izjednačavanje prava na brak. Međutim, i pored toga prijavljeno je 95 slučaja ubistva trans osoba u Brazilu, i 40 u Meksiku. Šesnaest ubistava trans osoba prijavljeno je u SAD-u.

Neki manji narodi su takođe pokazali visoku stopu ubistva trans osoba u odnosu na veličinu populacije. U Hondurasu na primer, tri trans osobe budu ubijene na svaka dva miliona stavnonika.

enhanced-buzz-wide-513-1384350342-18

Iz Trans Murder Monitoring-a navode da prema statistici u poslednjih pret godina najviše stradaju maloletne osobe. Od početka 2013. godine 22 trans osobe su ubijene, 11 od njih su bile mlađe od 18 godina.

Među njima nalaze se i 13-godišnja trans devojčica koja ubijena u Makaibi u Brazilu 9. juna, 14-godišnja trans devojčica ubijena u gradu Ibipora, Brazil 15. oktobra i 16-godišnja trans devojčica koja je podlegla ranama dobijenim tokom žurke 22. jula na Jamajci.

Od 2008. godine Transgender Europe je dokumentovao 1.374 ubistva trans osoba u 60 zemalja širom sveta. Od ovog broja, 108 žrtvama su bili ispod 20 godina starosti.

Izvor: Buzzfeed
Prevela: Dragoslava Barzut

Jedno mišljenje na „U 2013. godini ubijene 238 trans osobe širom sveta

  1. Povratni ping: Obeležen međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije | Korak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>