Tiha pobeda LGBTIQ radnika/ca u SAD-u

Kategorija: Vesti / Datum: avgust 7, 2015

Do prije samo nekoliko sedmica u 28 američkih saveznih država koje nemaju eksplicitnu zabranu diskriminacije na temelju seksualne orijentacije na radnom mjestu, poslodavci/ke su pojedince/ke mogli otpustiti samo zato što su pripadnici/e LGBTIQ zajednice, međutim važna odluka Komisije za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC) tome bi mogla stati na kraj.


EEOC brine o provedbi federalnih zakona o zabrani diskriminacije na radnom mjestu temeljene na rasi, seksualnoj orijentaciji, rodu, spolu, nacionalnosti, životnoj dobi, invaliditetu, trudnoći i genetskim obilježjima, a iako se privatni sektor nije obvezan držati njihovih odluka, one često služe kao preporuke i smjernice nadležnim sudovima i stručnjacima za ljudske resurse.
3122515.large
Odluka u slučaju Baldwin vs. Foxx u osnovi kaže da je ilegalno kontroloru leta ne ponuditi stalno zaposlenje zbog njegove seksualne orijentacije, odnosno ustvrđuje da je diskriminacija tog tipa jednaka diskriminaciji na temelju spola koja je zabranjena Zakonom o građanskim pravima iz 1964. godine.

Pravnici/ce ipak smatraju da je potrebno ovo i zakonski preciznije odrediti, a to mogu postići parničenjem i/li promjenom propisa. Prvi je postupak duži i rizičniji, te vodi povlačenju po sudovima čak i do Vrhovnog suda, dok je drugi pristup mijenjanje i proširenje federalnog Zakona o građanskim pravima koji zabranjuje diskriminaciju na radnom mjestu u svakoj državi.

Pokazalo se kako je ovaj zakon zastario i potrebno ga je proširiti jer ne pokriva sve društvene skupine koje su zahvaćene pojedinim oblicima diskriminacije. Kongres zahtjeve za promjenom ovog Zakona prima gotovo svake godine još od 1973, no niti jedan nije prihvaćen.

Unatoč slaboj medijskoj popraćenosti, prošlosedmične odredbe EEOC-a su izrazito važan putokaz te formalni korak prema uspostavljanju sveobuhvatne zaštite LGBT radnika/ca za razliku od prethodnog stanja gdje je njihova sudbina ovisila o pravnim zakrpama pojedine države.

Izvor: lgbt.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>