Svet: konzervativna Hrvatska zabranila istopolne brakove

Kategorija: Vesti / Datum: decembar 2, 2013

Svetski mediji u nedelju su se raspisali o rezultatima homofobnog referenduma, zaključivši da je većinski katolička Hrvatska odlučila Ustavom zabraniti LGBT zajednici pravo na brak


Britanska agencija Reuters piše da su se građani velikom većinom odlučili za definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, što je rezultat koji, po toj agenciji, nije iznenađujući u konzervativnoj zemlji u kojoj se 90 posto stanovništva izjašnjava kao katolici.

Graðani na prvom narodnom referendumu danas odluèuju o ustavnoj definiciji braka

BBC kaže da je Crkva snažno podržavala glasanje „za“ i da je Hrvatska izrazito katolička država, javlja tportal.

France presse donosi kako su Hrvati glasali za promenu Ustava kako bi se sprečio istopolni brak, a da su građani generalno pokazali slab interes za referendum. Dodaje da je uticajna Katolička crkva dala punu podršku organizaciji tog referenduma.

Austrijska agencija APA naglašava da je Građanska inicijativa „U ime obitelji“ preventivno htela sprečiti da zajednica homoseksualnih parova ikad može biti nazvana brakom. Agencija piše i o skandalu koji je izbio nakon što je ta inicijativa odbila da da akreditacije nekim medijskim kućama, uključujući i nacionalnu televiziju, za praćenje izbornih rezultata iz njihova stožera, s čime se potom solidarizovao veliki broj medija.

Loš glas odjeknuo diljem sveta

Vrlo slično o referendumu izveštava i Associated Press: „Većina Hrvata na referendumu je glasala za zabranu gej brakova. Velika je to pobeda konzervativaca koje podržava katolička crkva u najnovijoj članici Evropske unije“.

AP takođe piše da je referendum duboko podelio Hrvatsku. Ističe da su liberalne grupacije od starta naglašavale da referendumsko pitanje narušava bazična ljudska prava. „Rezultati referenduma pokazuju da su desničarske i konzervativne snage u Hrvatskoj ojačale u jeku duboke ekonomske krize i raširene nezaposlenosti“, piše AP.

Američki ABC i Washington Post pišu da se radi o velikoj pobedi konzervativaca, uz podršku crkve, te da rezultat znači da će se Ustavom zabraniti istopolni brak, prenosi Index.

Al Jazeera takođe naglašava da su Hrvati zabranili istopolne brakove pod snažnim uticajem katoličke crkve. „Strasti su uoči referenduma bile raspirene; zagovornici glasa ‘za’ uz podršku crkve govorili su o obrani tradicionalnih porodičnih vrednosti, a njihovi su ih protivnici optuživali za diskriminaciju homoseksualaca“, piše Al Jazeera.

Kako javlja Russia Today, najnovija članica Evropske unije održala je referendum na kojem je većina birača izglasala stavljanje istopolnih brakova van zakona. RT naglašava da će definicija braka ući u Ustav RH „koji trenutno u dominantno katoličkoj Hrvatskoj ne definiše brak“.

Na prvom građanskom referendumu u hrvatskoj istoriji, na birališta je izašlo 37,89 posto birača, ‘za’ se izjasnilo njih 65,75 posto, a protiv 33,63 posto pokazuju rezultati sa 99,36 posto obrađenih glasačkih mesta.

Izvor: CroL

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>