Srećan vam Dan ponosa

Kategorija: Vesti / Datum: jun 27, 2014

Još 27. juna 1969. godine u Njujorku lezbejke, gej muškarci, transrodne i transpolne osobe su se javno usprotivili policijskom teroru, i odbili da budu žrtve diskriminacije, nasilja i poniženja. Ovaj datum je kasnije prihvaćen kao simboličan dan oslobođenja i ponosa lezbejki i gej muškaraca


Na današji dan pre 19 godina prvi put je u Beogradu obeležen Međunarodni dana ponosa LGBT osoba. Prvi put su te 1995. godine Labris, grupa za lezbejska ljudska prava i AKRADIJA, gej i lezbejski lobi ovaj datum proslavili internim programom.

Na današnji dan pre 13 godina Labris je organizovao prvi Prajd u Beogradu. Danas se na taj događaj gleda kao na veliku hrabrost LGBT aktivistkinja, veliku hrabrost i veliku ludost.

Labris obeležava Dan ponosa 2012. godine na Trgu republile

Labris obeležava Dan ponosa 2012. godine na Trgu republile

Na današnji dan pre sedam godina Labris je objavio oglas u Blicu povodom Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba. Takođe, istog dana, novi broj novina Labris, na 12 strana, objavljen je kao dodatak u dnevnom listu Danas.

Na današnji dan pre četiri godine sa zgrade u Beogradu, u kojoj se nalaze prostorije Zaštitnika građana, razvijena je zastava duginih boja, simbol LGBT populacije. Na taj način, aktivisti LGBT organizacija i kancelarija Ombudsmana su pozvali na toleranciju i poštovanje.

Na današnji dan pre dve godine aktivistkinje i aktivisti nevladinih organizacija Žene u crnom, Labris, Queeria i Beograd prajd, prošetali su centrom Beograda, obeleživši na taj način 27. jun, Međunarodni dan ponosa Uličnom akcijom „Ćutanje nas neće zaštititi“. Tada je prema mnogim navodima u madijima održan mini Prajd.

Današnji dan ispunjen je raznim događajima, šetnja, projekcija hrvatskog filma Mima i Marta u 19.30 h u UK Parobrodu! Veče lezbejske poezije koje Labris organizuje u znak sećanja na Štefi Markunovu, pesnikinju i mirovnu aktivistkinju (19 h).

Srećan vam praznik drage prijateljice i prijatelji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>