Srđa Popović: Inspiracija generacijama koje dolaze

Kategorija: Vesti / Datum: oktobar 29, 2013

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava sa velikim žaljenjem je primila vest o smrti advokata i istaknutog borca za ljudska prava, gospodina Srđe Popovića


Odlazak jednog od najistaknutijih advokata ljudskih prava u Jugoslaviji, poznatog i po tome što je hrabro zastupao optužene u političkim procesima koji su uhapšeni posle studentske pobune 1968. godine, predstavlja nenadoknadiv gubitak za naše društvo, društvo sa ekstremno niskim nivoom kulture ljudskih prava.

Foto: avaz.ba via creative commons

Foto: avaz.ba via creative commons

Advokat Popović jedan je od retkih koji je atentat na premijera Srbije imenovao državnim udarom, podnoseći krivične prijave zbog pobune Crvenih beretki koje su samo predstavljale uvertiru ovako tragičnom činu.

Popović je bio i pokretač i potpisnik peticija za ukidanje člana 133 (delikt govora), za ukidanje smrtne kazne, za donošenje zakona o amnestiji, za uvođenje višestranačkog sistema u SFRJ.

Bio je jedan od osnivača Svetske asocijacije pravnika, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, član Savetodavnog odbora Helsinškog odbora za ljudska prava u Njujorku, a dobitnik je i nagrade Vladavina prava, njujorške sekcije American Bar Association.

Iako Srbija i ljudska prava u Srbiji njegovim odlaskom gube mnogo, uverene smo da dela nastavljaju da žive i posle smrti, i da će Popović biti, kao i do sada, inspiracija generacijama koje dolaze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>