Srbija se pridružila globalnom pokretu za zaustavljanje uličnog uznemiravanja žena

Kategorija: Feminizam / Datum: april 6, 2015

06. april 2015, Beograd – Srbija se pridružila međunarodnoj organizaciji Hollaback! koja je prisutna u 32 držve i 92 grada, na 18 svetskih jezika. Uznemiravanje na ulici je najzastupljenije rodno nasilje protiv kojeg ima najmanje zakonskih rešenja


Hollaback! je ujedinjen u cilju zaustavljanja uličnog uznemiravanja nad ženama i LGBTIQ osobama. Istraživanja na globalnom nivou pokazuju da je između 70-90% žena doživelo neki vid uličnog uznemiravanja makar jednom tokom svog života.

„Zalagaćemo se za poboljšanje pravnih propisa u cilju obezbeđivanja sigurnijih javnih prostora za sve, edukovaćemo javnost, sa naglaskom na žene i LGBTIQ osobe, o tome šta sve predstavlja ulično uznemiravanje i kako da ga prepoznaju i kome da ga prijave. Mi imamo moć da zaustavimo ulično uznemiravanje tako što ćemo odreagovati“, navela je Tamara Laketić, pokretačica ove inicijative.

hollaback_1

Hollaback! Srbija tim čine aktivistkinje duboko posvećene zaustavljanju uličnog uznemiravanja kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou; one će uređivati sajt gde će sve osobe koje su doživele neki oblik uličnog uznemiravanja moći da javno podele svoje iskustvo i/ili se obrate za pomoć.

„Novi sajtovi se nalaze pod vođstvom dinamičnih, nadahnjujućih i posvećenih aktivistkinja širom sveta koje grade put podizanjem svesti i preduzimanjem akcija oko pitanja uznemiravanja na ulici u svojim zajednicama. Pokretanjem svakog novog sajta šaljemo poruku da je uznemiravanje na ulici problem koji možemo i hoćemo kolektivno da zaustavimo“, izjavila je Debjani Roy, zamenica direktorke ove organizacije.

Pored Srbije, danas sa radom kreću i Hollaback! Amsterdam (Holandija), Hollaback! Barselona (Španija), Hollaback! Univerzitet Djuk (SAD), Hollaback! Flagstaf (SAD), Hollaback! Ajova Siti (SAD), Hollaback! Lahor (Pakistan), Hollaback! Panama (Panama), Hollaback! Piterboro (Kanada), Hollaback! Providens (SAD), Hollaback! Sao Paolo (Brazil), Hollaback! Sidnej (Australija), Hollaback! Univerzitet Zapadna Džordžija (SAD), i Hollaback! Jork (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Hollaback! (ihollaback.org) je pokret posvećen zaustavljanju uličnog uznemiravanja koji čini mreža lokalnih aktivistkinja na globalnom nivou. Radimo zajedno da bolje razumemo ulično uznemiravanje, da pokrenemo javnu raspravu i razvijemo inovativne strategije koje će osigurati jednak pristup javnom prostoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>