Sledeće godine imaćemo udžbenike bez diskriminatorskog sadržaja

Kategorija: Diskriminacija u školskim udžbenicima, Diskriminacija u udžbenicima, Vesti / Datum: oktobar 7, 2015

Juče su u Medija centru predstavnice Labrisa predstavile rezultate projekta „Obrazovanjem do boljeg socijalnog položaja LGBT osoba” koji je podržan od strane Ambasade Kraljevine Holandije a realizovan u toku 2014. i 2015. godine


Na jučerašnjoj konferenciji podsetile smo javnost na dosadašnje korake u okviru projekta „Obrazovanjem do boljeg socijalnog položaja LGBT osoba” i predstavile naredne korake koje planiramo da preduzmemo u oblasti obrazovanja kako bismo unapredile položaj osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Konferenciji su prisustvovale predstavnice Labrisa i Jasminka Peruničić Alen iz Ministarstva prosvete.

„Od sledeće godine mogu se očekivati udžbenici bez diskriminatorskog sadržaja koji se odnosi na LGBT populaciju”, izjavila je Jasminka Peruničić Alen iz Ministarstva prosvete.

„Ove godine neće biti povučeni udžbenici za koje su predstavnice Labrisa ukazale da imaju diskriminatorski sadržaj”, rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu Peruničić Alen koja članica Grupe za obrazovanje manjina i ljudska i manjinska prava u obrazovanju.

labris-01-

Predstavnice Labrisa i Jasminka Peruničić Alen iz Ministarstva prosvete Foto: Medija centar

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris je više puta tražila da se povuče devet udžbenika za srednju školu u kojima se diskriminiše LGBT populacija.

Ranije istraživanje te organizacije pokazalo je da se u devet srednjoškolskih udžbenika iz biologije, psihologije i medicine na 18 mesta nalazi „eksplictno diskriminatorski sadržaj“prema LGBT populaciji, čime se krše Ustav Srbije i niz zakona.

Labris je istakao da su neki udžbenici sa diskriminatorskim sadržajem prema LGBT populaciji odobreni pre više od 20 godina, a da je jedan od tih udžbenika odobren 2011. godine.

Prema rečima predstavnice Ministarstva prosvete, na osnovu važećih standarda u udžbenicima koji se koriste nema diskriminatorskog sadržaja.

Ona je rekla da novi Zakon o udžbenicima predviđa proceduru proveravanja i odobravanja udžbenika na četiri godine, a predviđeno je da pritužbe podnose i roditelji i deca, kao i da tu bude ključna uloga organizacija koje se bave pravima LGBT osoba.

Prema njenim rečima, u članu Zakona o udžbenicima se navodi da će se Zakon o diskriminaciji primenjivati na sporne sadržaje u udžbenicima i da je u toku izrada Pravilnika o prepoznavanju diskriminacije.

Programska koordinatorka za edukaciju u Labrisu Aleksandra Gavrilović, kazala je da će ta organizacija nastaviti da prati rad Ministarstva prosvete i da očekuje da Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja usvoji nove standarde o udžbenicima.

Do sada je nešto više od 250 nastavnika prošlo edukaciju kako bi se povećala osetljivost o LGBT pravima, razvilo razumevanje prema mladim pripadnicima te populacije i doprinelo toleranciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>