Šesti BeFem: Nije BeFem jedna žena 6. i 7. decembar

Kategorija: Vesti / Datum: decembar 2, 2014

Pod sloganom „Nije BeFem jedna žena“ 6. i 7. decembra u KC gradu održaće se šesti festival feminističke politike, kulture i akcije. BeFem je feministički ali i festival queer i lezbejske kulture i akcije. Iz programa koji objedinjuje rad 80 učesnica i učesnika moći ćemo da apdejtujemo znanje o svim važnim feminističkim inicijativama i akcijama prethodne godine


Reč organizatorki festivala:

U prethodnih šest godina, stvarajući mesto susreta različitih feminističkih zajednica, pojedinki i pojedinaca, pokušavale smo da redefinišemo i rekonstruišemo pojmove politike i/ili političkog. Trudile smo se i da stvaramo nove, slobodne i autonomne prostore razlika. Učile smo jedne od drugih kako da živimo i mislimo (iz)van normi i unapred definisanih matrica. Svih ovih godina BeFem, festival feminističke kulture i akcije, raste kroz razmenu i proizvodnju drugih i drugačijih znanja i kroz zajedničko promišljanje feministkinja i feminista koje(i) deluju u postjugoslovenskom i prostorima internacionalne feminističke misli i akcije sa ciljem da dođemo do strategija i tehnika otpora svim oblicima patrijarhata, nacionalizma, fašizma, homo(trans)fobije, retradicionalizacije i konzervativizma. Feminizam se, međutim, na BeFemu otvara i za one koji do sada nisu bili deo feminističkih inicijativa, pa i ove godine, nastavljamo sa tom praksom.

befem_plakat

Ovogodišnji program možete preuzeti sa sajta BeFem-a.

Labris izdvaja:


Subota, 6. decembar 20 h

Projekcija filma „Još jednom“

režija Ana Opalić i Noah Pintarić/Hrvatska/2014./62’

Projekcija i razgovor sa Noom Pintarićem i Helenom Janečić

Film prati živote pet prijatelja, četiri lezbijke i jedne transrodne osobe, tijekom pet godina, od 2007. do 2013.g, fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativan rad. Film je nastao iz potrebe autora i autorice da sagledaju intimne procese u vlastitim životima iz nešto šire perspektive, da detektiraju specifičnosti vlastitog životnog stila s obzirom na marginalnu i diskriminiranu poziciju koju zajednica kojoj pripadaju zauzima u društvu, da ispitaju oblike u kojima se njihova intima odnosi spram političke i društvene stvarnosti koja ih okružuje i da sve to učine iz osobne perspektive.

Nedelja, 7. decembar 13.30-15.30 h

Umetnost[]Rod[]Umetnost

[Međuprostor]

Seminar i radionica o modernoj umetnosti kao strategiji kvir-feminizma i LGBT pokreta

Vode: France Rose i Helle Grøndal

Mi smo dve umetnice i aktivistkinje za pitanja roda koje kroz umetnost rade na rodnim identititetima, LGBT i kvir-feminističkim pitanjima. Naš cilj je da otvorimo prostor za dijalog o kvir identititetima i kvir iskustvima. Na BeFem 2014. festivalu održaćemo seminar o modernoj umetnosti kao strategiji kvir-feminizma i LGBT pokreta. france rose će na seminaru pričati o teoretskom pristupu prostoru između ideala obe rodne uloge, dok će Helle Grøndal pričati o transdisciplinarnoj platformi Umetnost[]Rod[]Umetnost. Na radionici ćemo na praktičan način primeniti teoriju i koncepte o kojima ćemo čuti na seminaru. Cilj je da omogućimo bezbedan prostor gde zainteresovane osobe mogu, putem raznolikih aktivnosti, istražiti i razotkriti rod kao socijalni konstrukt.

19.00-19.45 (dole)

Verujem u svesnu solidarnost

Džuvljarke – Lezbejska egzistencija Romkinja je prva studija&priča o lezbejkama u romskoj zajednici koju je podstakla feministička lezbejka Vera Kurtić iz Ženskog prostora, organizacije za osnaživanje žena iz marginalizovanih društvenih grupa, iz Niša. Kroz razgovor sa autorkom želimo da se približimo okrutnoj stvarnosti Romkinja koje su odlučile da ne zavise od muškaraca, dok žive u dubokom ćutanju i otporu u svojim naseljima i široj zajednici. Pričanjem stvaramo mogućnost povezivanja lezbejki iz raznih neizgovorenih romskih ženskih egzistencija sa drugim ženama koje vole žene.

Razgovara Lepa Mlađenović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>