Saopštenje za javnost povodom diskriminatornog govora pop pevača Željka Joksimovića, sudije X Factor Adria

Kategorija: Saopštenja / Datum: novembar 6, 2013

Gayten-LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava i Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava, najoštrije osuđuju sinoćnje ponašanje jednog od sudija u emisiji X Factor Adria, koje se emituje na kanalu televizije PINK.


U rijaliti emisiji takmičarskog karaktera koja je emitovana 5. novembra, pop pevač Željko Joksimović je pokazao osnovno nepoštovanje prema takmičarki koja se identifikuje kao transrodna osoba. Joksimović je u direktnoj komunikaciji sa Filipom Janevskim – Fifi (22), iskazao najpre nepoštovanje, zatim nevericu i gađenje i na kraju diskreditovanje nje kao takmičarke na osnovu njenog rodnog identieta, a ne na osnovu njenih pevačkih sposobnosti (Joksimovic u jednom trenutku i kaže: „To se meni ne dopada… a dobro pevaš“).

slika-zeljko-joksimovic-zeljko-kao-crnokosa-spot-slike-6737-1-1

Željko Joksimović kao javna ličnost ima odgovornost prema onome što u javnom prostoru izgovara. Isto tako i važnije, on pokazuje osnovno nepoznavanje prava na rodno izražavanje, i krši Antidiskriminacioni zakon, sudeći o osobi na osnovu njenog ličnog svojstva, ne na osnovu njenih glasovnih mogućnosti.

Na taj način, Željko Joksimović doprinosi još težem položaju trans osoba u Srbiji, koje su izložene svakodnevnom nasilju i diskriminaciji na više nivoa. Do aprila 2013. je zabeleženo 78 slučajeva ubistva trans osoba u svetu, prema izveštaju Trans Murder Monitoring, organizacije Transgender Europe (TGEU), i objavljenog na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO).  http://transserbia.org/vesti/260-zabelezeno-78-slucajeva-ubistva-trans-osoba-2013-sakacenja-takodje-cesta-260 Podsećamo i na svirepo ubistvo Darka Vujanovića iz juna ove godine  http://transserbia.org/vesti/271-saopstenje-povodom-hapsenja-osumnjicenog-za-ubistvo-darka-vujanovica.

Očekujemo brzu i efikasnu reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, kao i javno izvinjenje pop pevača Željka Joksimovića i televizije PINK.

U Beogradu, 6. novembra 2013.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>