Saopštenje Saveta za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana povodom učestalih napada na braniteljke i branitelje ljudskih prava

Kategorija: Saopštenja / Datum: decembar 26, 2013

SAOPSTENJE

Savet za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana, koji okuplja stručnjake i stručnjakinje u ovoj oblasti, najoštrije osuđuje učestale napade na branitelje i braniteljke ljudskih prava u Republici Srbiji.

Spremnost države da zaštiti ljudska prava i unapređuje demokratske standarde u mnogome se ogleda u podršci javnom delovanju ljudi koji se bave zaštitom i promocijom ljudskih, manjinskih i prava žena i dece. Zakonodavni okvir u Republici Srbiji zabranjuje diskriminaciju i štiti ravnopravnost kao jedno od osnovni ljudskih prava, iako je oblast zaštite branitelja i braniteljki ljudskih prava najmanje normativno određena. Ujedinjene nacije su donošenjem Deklaracije o borcima za ljudska prava, kao i Evropska unija u Smernicama EU o braniteljima ljudskih prava jasno iskazale važnost proaktivne politke i jačanje uloge i pozicije organizacija čija je misija zaštita ljudskih prava.

Svedočimo nažalost, nizu slučajeva u kojima sami branitelji postaju žrtve kojima su prava prekršena i ugrožena. Jedan od njih je slučaj Aide Ćorović, braniteljke ljudskih prava koja se više od dve decenije nalazi na čelu borbe za demokratičnije i pravednije društvo. Ova, sad već bivša direktorka organizacije civilnog društva Urban-in iz Novog Pazara, poslednje tri godine prima pretnje zbog svog delovanja i javnih istupa. Poslednji napadi usko su povezani sa njenim učešćem u pozorišnoj predstavi „Sedam“ u kojoj ona izgovara tekst silovane Pakistanke, podsećajući da su Ujedinjene nacije uvrstile silovanje nad ženama u ratu kao posebnu vrstu ratnog zločina. Svojim delovanjem Aida Ćorović ukazuje na potrebu stalnog unapređivanja demokratije, ali i na neophodnost pokretanja akcija u cilju opšte društvene dobrobiti.
Prepoznajući ulogu branitelja i braniteljki ljudskih prava u procesu unapređivanja društva, Savet za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana smatra da napadi na Aidu Ćorović istovremeno predstavljaju i napad na demokratsko društvo.

Pozdravljajući postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova koje je, prepoznajući visok stepen rizika, obezbedilo neposrednu, dvadesetčetvoročasovnu policijsku zaštitu Aidi Ćorović, Savet poziva i sve ostale relevantne aktere, a naročito predstavnike javne vlasti i nadležne institucije da, u skladu sa principom dužne pažnje, istraže slučajeve pretnji, otkriju i kazne učinioce, i na taj način omoguće braniteljkama i braniteljima ljudskih prava da zastupaju i promovišu ljudska, manjinska i prava žena i dece na lokalnom i nacionalnom nivou.

Kabinet Zaštitnika građana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>