Saopštenje povodom Preporuke Skupštine grada Čačka

Kategorija: Saopštenja / Datum: jun 4, 2013

Labris – organizacija za lezbejska ljudskih prava najoštrije osuđuje „Preporuku u vezi sa programskim sadržajima televizija sa nacionalnom frekvencijom, kojima se vređa moral i narušava ljudsko dostojanstvo“ koju je 30. maja 2013. donela Skupština Grada Čačka, a kojom se između ostalog kaže da se tim programima promoviše „homoseksualizam“, i povodom toga najavljuje pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Sadržaj Preporuke koji upućuje na to da je homoseksualnost nešto nepoželjno i da predstavlja društvenu opasnost, čak i uzrok „kulturnog genocida“, predstavlja težak oblik govora mržnje koji ima nesagledive posledice za istopolno orijentisane osobe koje se već nalaze na samom vrhu liste diskriminisanih osoba u Srbiji. Odbornici grada Čačka, ali i svake druge opštine, imaju moralnu, političku i zakonsku odgovornost da deluju u skladu sa interesima i potrebama svih građana i građanki u svojim lokalnim zajednicama, od kojih nezanemarljiv broj čine i istopolno orijentisane osobe.

Labris izražava veliku zabrinutost što ovakvo nedopustvo delovanje lokalnih samouprava postaje opasan trend, i apeluje na državu i društvo da na vreme ovome stanu na put. Naime, nakon Skuštine grada Kraljeva, ovo je drugi grad u Srbiji koji je u poslednja dva meseca usvojio dokument koji o istopolnoj seksualnoj orijentaciji govori na način koji podstiče diskriminaciju i mržnju, i predstavlja direktno kršenje nacionalnih zakona, ali i međunarodnih normativnih okvira koji Srbiju obavezuju da poštuje i štiti ljudska prava svih, bez obzira na različitost i lična svojstva.

Podsećamo da je od 2009. godine, na snazi Zakon o zabrani diskriminacije kojim je između ostalog zabranjena diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, i kojim se govor mržnje kvalifikuje kao teški oblik diskriminacije.

Takođe, osećamo građansku odgovornost da obavestimo najširu javnost da je termin „homoseksualizam“ apsolutno neprihvatljiv i uvek ima konotaciju koja implicira i ukazuje na bolest i patologiju (poput reči alkoholizam i sl). Američko udruženje psihijatara je davne 1973. godine, označilo ovaj termin kao nepodoban i štetan i predložilo izbacivanje iz upotrebe. Takođe isto udruženje je istaklo da homoseksualnost nije bolest, dok je taj stav zvanično prihvatila i SZO – Svetska zdravstvena organizacija koja je homoseksualnost skinula sa liste bolesti još 1990. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>