Saopštenje povodom okruglog stola koji organizuje Kancelarija za manjinska i ljudska prava

Kategorija: Saopštenja / Datum: maj 29, 2013

 

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava smatra neprimerenim kampanje pojedinih medija da se inicijativa za donošenje Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama predstavlja kao legalizacija „gej brakova“, čime može da se zbuni javnost i ugrozi proces donošenja ovog bitnog tehničkog zakona kojim bi se regulisalo nasleđivanje, zajednička imovina, socijalna zaštita i druga važna pitanja za istopolne zajednice. Reč je o zajednicama života dve istopolno orijentisane osobe koje nemaju nikakva prava jer njihov odnos nije pravno prepoznat.

Foto: Labris

Foto: Labris

U želji da ispravi ovu diskriminatornu praksu, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava je 2010. godine uposlila tim pravnih eksperata i ekspertkinja koji je izradio tekst zakona o registrovanim istopolnim zajednicama i sve gorenavedeno je inkorporirano u sam model zakona. Ono što je pravni tim ponudio u formi zakona o registrovanom istopolnom partnerstvu jeste pravno tehnički odgovor na problem koji realno postoji.

Foto: Labris

Foto: Labris

Na okruglom stolu koji početkom juna organizuje Kancelarija za ljudska i manjinska biće predstavljena tri zakona: Model zakona o priznavanju pravnih posledica promene pola i utvrđivanja transseksualizma, Model zakona o razlozima i postupku ograničenja i zaštite pojedinih prava i sloboda i Model zakona o registrovanim istopolnim zajednicama. Dakle, ne radi se o javnoj raspravi o „gej braku“, kako pojedini mediji ovih dana izveštavaju.

S obzirom na to da će Labris uzeti učešće na okruglom stolu koji Kancelarija za ljudska i manjiska prava organizuje, nalazimo za shodno da obavestimo javnost o Labrisovim ciljevima vezanim za sastanak:

  • Ukazivanje na pravnu nevidljivost istopolnih zajednica i diskriminatornu praksu zbog pravne neregulisanosti;
  • Labris će nastojati da informiše širu javnost o problemima sa kojima se suočavaju istopolni parovi u svakodnevnom životu zbog nepostojana pravne regulative;
  • upoznavanje predstavnika/ca vlasti sa predloženim Modelom zakona o registrovanim istopolnim zajednicama.

 

Jedno mišljenje na „Saopštenje povodom okruglog stola koji organizuje Kancelarija za manjinska i ljudska prava

  1. Malina

    Poštovani.
    Smatram da nije dopustivo oslabljivati jedinstvo polova koje zakon mora da štiti kroz brak. Vi nemate pravo da to jedinstvo narušavate menjanjem zakona i uopšte mešanjem u zakone sa takvim pokrićem kao što je blud. Morate živeti po postojećim zakonima kao i svi ostali jer je dvopolnost ono od čega zavisimo! Ne dozvolite da brak izgubi smisao i izjednači se sa bilo kojom proizvoljnom zajednicom. Molim da imate razumevanja za društvo malo više.

    Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>