Saopštenje za javnost o toku istrage povodom napada na lezbejke u kafani SFRJ

Kategorija: Saopštenja, Uncategorized, Vesti / Datum: oktobar 26, 2015

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava i YUCOM – komitet pravnika za ljudska prava obaveštavaju javnost da је pokrenut krivični proces protiv dva N.N. lica koja su u noći između 26. i 27. septembra napali četiri pripadnice LGBT zajednice među njima i aktivistkinju Labrisa u ugostiteljskom lokalu SFRJ.


Tom prilikom, napadači su jednoj od četiri napadnute devojke naneli telesne povrede u predelu glave i vrata, drugoj u predelu butne kosti i trećoj lakše povrede glave.

Ponovo naglašavamo da očekujemo od tužilaštva da ovo krivično delo tretira kao zločin iz mržnje, imajući u vidu da su napadači bili nepoznata lica a da su tokom napada nedvosmisleno pokazivali da je motiv za fizičko nasilje – seksualna orijentacija napadnutih devojaka. Neposredno pre napada prvi napadač je viknuo „Lezbejke“ dok je drugi vikao „Mamu ti lezbejsku“.

fizickonasilje

Ono što donekle zabrinjava je činjenica da policija nije dobila snimak sa video nadzora, što može ukazivati na prikrivanje učinilaca ovog krivičnog dela. Sa druge strane, nadamo se da će snimak iz ulice gde se nalazi kafe SFRJ biti od pomoći pri njihovom identifikovanju.

Ovim putem takođe obaveštavamo javnost da su se nakon izveštavanja medija o ovom slučaju, u pojedinim dnevnim novinama pojavili onlajn komentari uznemirujućeg sadržaja koji otvoreno podržavaju ali i pozivaju na nasilje, odnosno komentari koji zapravo predstavljaju pretnju. Ovi i svi slični komentari, potpisani pseudonimom, su prijavljeni Odeljenju za Visoko-tehnološki kriminal na osnovu člana 286 stav 2 ZKP. Isto će se desiti i sa svim eventualnim narednim sličnim komentarima.

Uvereni smo da će napori policije rezultirati otkrivanjem identiteta počinilaca fizičkog napada u kafani SFRJ, isto tako, verujemo da će policija u najskorijem roku otkriti i identitete osoba koje su ostavile komenatre koji sadrže govor mržnje i pozivaju na linč.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>