Odgovornost, a ne zaštita

Kategorija: Saopštenja, Vesti / Datum: septembar 25, 2015

Beograd – Poslanički imunitet ne bi trebalo da štiti narodne poslanike od diskriminatornih stavova koje iznose u Skupštini Srbije, odnosno ne bi trebalo da im omogući da nejednako tretiraju građane čiji su predstavnici, ističu za Danas Jovanka Todorović iz Organizacije za lezbejska ljudska prava – Labris i Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom


Nakon što je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković obustavila postupak protiv Aleksandra Martinovića, narodnog poslanika i funkcionera SNS, jer ga štiti poslanički imunitet, naši sagovornici smatraju da je to veoma loša poruka i da govori o odsustvu odgovornosti.

Podsetimo, Martinović je tokom skupštinske rasprave o izboru nove poverenice rekao, između ostalog, da on kao otac ne može da razume potrebu za javnim prikazivanjem drugačije seksualne orijentacije na Paradi ponosa, kao i da ta manifestacija provocira ljude koji su drugačijih ubeđenja. Usledila je pritužba poverenici koju su podneli Labris i Jukom, a kojoj se pridružila Koalicija protiv diskriminacije, u kojoj se, između ostalog, navodi da je Martinović pokazao nerazumevanje za ljudska prava i ignorantski odnos prema jednoj od najugroženijih manjina u društvu. Međutim, postupak protiv njega je obustavljen.

Jovanka Todorović ukazuje za Danas da je zakon u ovom slučaju na strani diskriminatora. Međutim, kako dodaje, Labris smatra da imunitet ne bi smeo da bude alibi za nejednako tretiranje svih građana od strane onih koji su njihovi predstavnici.

kpd_nas-640x340

– Osim osude reči koje bi, da nema imuniteta, bile zasigurno ocenjene kao diskriminatorne, smatramo da je ovo trenutak u kome bi bilo nužno otvoriti stručnu debatu o pitanju imuniteta, kao i granice slobode izražavanja i govora mržnje – ukazuje Todorovićeva. Kako ukazuje, Martinović je, pričajući o Paradi ponosa, izjavio da „ono što ne zabranjuje zakon, zabranjuje stid“, te mu se u sličnom tonu može poručiti da postoji nešto što se može sakriti iza imuniteta, ali ne postoji opravdanje za pravljenje razlike među građanima zbog njihovog ličnog svojstva.

– Takođe, poslaniku Martinoviću se može uputiti pitanje da li vidi svoju odgovornost kada se desi napad na bilo koju LGBT osobu u Srbiji ako uzmemo u obzir da do napada na istopolno orijentisane građane dolazi upravo zbog odsustva osude nasilničkog ponašanja prema njima i slanja poruke da su „nenormalni“ i „neprirodni“ – naglašava naša sagovornica i podseća da je bivši premijer Ivica Dačić, nakon diskriminatornih izjava, uputio izvinjenje zajednici, „te smo očekivali da će to biti slučaj i sa poslanikom Martinovićem“.

Milan Antonijević ističe za naš list da poslanički imunitet nije ustanovljen da bi se narodnim poslanicima omogućilo da diskriminišu. Kako dodaje, pozivanjem na imunitet poslanici dovode sebe u kompromitujuću situaciju.

– Poruka o obustavljanju postupka protiv Martinovića je veoma loša i govori o odsustvu odgovornosti narodnih poslanika za izjave u parlamentu, ali i o odsustvu hrabrosti da se podnese postupak koji sprovodi Poverenik za zaštitu ravnopravnosti – ukazuje Antonijević.

Slučaj Amfilohija

Jednu od prvih pritužbi poverenici Labris je podneo još 2010. odmah posle Parade ponosa, a u vezi sa izjavom mitropolita Amfilohija. Slično kao u „slučaju Martinović“, objašnjava Jovanka Todorović, bilo je teško da se dokaže da li mitropolit, kao visoki predstavnik crkve ima pravo na svoje mišljenje pozivajući se na član 18 o zabrani verske diskriminacije, da li je izjavu saopštio na radnom mestu, da li je u tom trenutku bio u radnoj uniformi, te da li je izjavu dao u Srbiji ili u Crnoj Gori vređajući narod Srbije. „U mišljenju poverenice, postupajući po najnovijoj pritužbi, nameće se isti problem“, naglašava naša sagovornica.

Izvor: danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>