Regionalna konferencija „Trans, interseks, kvir – Osvrti i novi horizonti“

Kategorija: prenosimo, Vesti / Datum: oktobar 16, 2015

Gayten-LGBT ima veliko zadovoljstvo da vas pozove na regionalnu konferenciju „Trans, interseks, kvir – Osvrti i novi horizonti“, koja će biti održana u petak, 23. oktobra, u hotelu 88 Rooms, Takovska 49, u Beogradu.

Sa nedavno održane panel diskusija „Trans osobe kao zvaničnici/ce: Redefinisanje politike“

Sa nedavno održane panel diskusija „Trans osobe kao zvaničnici/ce: Redefinisanje politike“

Konferencija „Trans, interseks, kvir – Osvrti i novi horizonti“ nastojaće da predstavi razvoj TIQ aktivizma u regionu, prevashodno na prostoru bivše Jugoslavije, i približi aktivnosti, politike i strategije različitih grupa, organizacija i aktivistkinja/a u borbi za prava TIQ osoba. Istovremeno, otvaranje i osvajanje prostora, kao i ukazivanje na postojanje ovih identiteta kroz čitavu istoriju i u najrazličitijim kulturama, a koji su bili višestruko marginalizovani i nevidljivi, čak i u okviru pokreta za LGBT prava – gde i u samom akronimu jasno nedostaje autentično prepopoznavanje i uključivanje – predstavljaju neke od ciljeva konferencije.

Na konferenciji će se razgovarati o aktivizmu u poslednjih 25 godina na prostoru bivše Jugoslovije, kroz prizmu borbe za prihvatanje TIQ osoba, njihova prava, egzistencije i kulture u heteropatrijarhalnim sredinama, sa vrlo represivnim i striktno podeljenim rodnim ulogama. Imajući u vidu medicinski i pravni diskurs, važno je diskutovati i o depatologizaciji TIQ identiteta, istovremeno uz rad na stvaranju najedakvatnijih pravnih i medicinskih okvira u pogledu podrške.

Prijava za učešće na konferenciji je obavezna, te vas molimo da aplikacioni formular popunite ovde.

Učešće na konferenciji je besplatno, a organizatori snose troškove puta, smeštaja i obroka učesnicima/ama van Beograda, koji će dobiti mejl sa potvrdom učešća nakon slanja prijave. Za učesnike/ce iz Beograda predviđen je ručak.

Preliminarni program konferencije možete pogledati ovde.

*Konferenciju organizuje Gayten-LGBT uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu.

Priredila: MJ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>