Prvog dana Exit-a održana tribina „Mediji i LGBT“

Kategorija: featured, Vesti / Datum: jul 12, 2013

Na ovogodišnjem Exit-u koji je otvoren u sredu 10. jula, aktivistkinje Labrisa nastavile su da prikupljaju potpise podrške za Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama. Prvog dana OCD sajma na Exit-u održana tribina „Mediji i LGBT“

Foto: Labris

Foto: Labris

Na jučerašnjoj tribini „Mediji i LGBT“ koju je moderirao Boris Milićević govorile su Dragana Todorović (Labris) i Snježana Milivojević (medijska ekspertkinja). Snježana Milivojević govorila je o razlikama koje postoje između medija u Srbiji i medija u svetu, rekavši da svuda u svetu mediji usmeravaju i pospešuju konstruktivan dijalog između društva i države, a da u Srbiji imamo situaciju da mediji služe za širenje govora mržnje i svih drugih negativiteta. Takođe, ona je rekla da postoje jasne tazlike između savremenih medijskih toposa kao što su socijalne mreže i blogovi, i klasičnih medija, naime, elektronski mediji imaju više senzibiliteta za različitosti i samo izveštavanje mnogo je konstruktivnije i pozitivnije.

Analizirajući artikulaciju LGBT tema u javnom diskursu Srbije u poslednjih dvadeset godina, Dragana Todorović je govorila o najvažnijim događajima i procesima koji su doveli do otvaranja medijskog prostora za LGBT identitete i ljudska prava. Tom prilikom, ona je rekla da Labrisov monitoring štampanih medija već godinama ukazuje na to da postoji pozitivan trend u izveštavanju o LGBT temema, ali da su mediji i dalje pretežno nespremni da utiču na emancipaciju i promenu društva. Dragana Todorović je iskoristila ovu priliku i da skrene pažnju na nepovoljan položaj LGBTIQ osoba u srpskom društvu, na podatke koji ukazuju da je nivo homofobije u Srbiji i dalje veoma visok, kao i na to šta diskriminacija nad LGBTIQ osobama konkretno podrazumeva.

Exit je od početka bio poželjna platforma za demonstriranje različitosti u Srbiji. Na Exit-u ste na primer 2001. mogli da vidite dve devojke ili dva momka kako se ljube, kada je to bilo potpuno nedopustivo u bilo kom drugom javnom prostoru. Exit je bio slobodna zona u centru homofobije koja je te 2001. godine eksalirala do razmera krvoprolića na Trgu Republike kada je organizovana prva Parada u Beogradu.

Ovogodišnji Exit-ov slogan R:evolution možda konačno, može da spoji sve oprečne stavove povodom Exit-a, i posle trinaest godina bude tačka iz koje će eksplodirati revolucija i u Srbiji.

U skladu sa novim sloganom Exit-a je i Labrisova peticija za Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama. U toku jučerašnjeg dana prikupljeno je oko 100 potpisa. Pozivamo sve vas koji niste posetili štand Labrisa da dođete i svojim potpisom podržite ovaj važan Zakon u zalaganju za ravnopravnije društvo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>