Premijer počinio akt diskriminacije

Kategorija: Lobiranje / Datum: mart 27, 2014

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da su izjave Ivice Dačića prema LGBT osobama uznemirujuće i ponižavajuće, Premijeru u ostavci predloženo da ne daje izjave kojima se vređa dostojanstvo LGBT osoba kao i da primi delegaciju Labrisa kako bi neposredno saznao sa kakvim se problemima istopolne osobe suočavaju


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je utvrdila da je premijer u ostavci Ivica Dačić, u obraćanju medijima 23. septembra 2013. godine povodom izjašnjavanja o Paradi ponosa, izvršio akt diskriminacije prema LGBT osobama time što je izneo stavove koji su uznemirujući i ponižavajući, kao i stavove kojima se vređa dostojanstvo LGBT osoba.

Naime, u obraćanju medijima samo nekoliko dana pred četvrtu zabranjenu paradu ponosa, Dačić je izneo:

Foto: sfgate via creative commons

Foto: sfgate via creative commons

„Ravnopravni su sa ostalim građanima ali nemoj da mi pričate da je to normalno kada nije. Ako je to normalno, zašto smo izuzeci?“

„Homoseksualci imaju ista prava ali ne i da postavljaju pravila ponašanja.Nemam ja nikakvu mržnju prema njima, samo ne mogu da prihvatim da je to normalno zato što nije prirodno. Ako je to manjina i izuzetak, onda i oni treba da vode računa da ne vređaju osećanja većine.“

„Ako to postoji u zemljama EU, ne znači da mi treba da pružamo podršku toj pojavi.
Zato molim vas, nemoj tamo neko da kaže da je to uzor kojim ćemo vaspitavati našu decu, ne, ali oni imaju pravo da se okupe, mada bih voleo da se iz bezbednosnih razloga ne okupljaju.“

Dačić je takođe naglasio da se još uvek ne zna da li će Parada biti održana, ali da nije normalno što to neko planira.

Zbog ovih izjava, Labris je zajedno sa drugim organizacijama civilnog društva (Autonomni ženski centar, Beogradski centar za ljudska prava, Gejten LGBT – Centar za promociju LGBTIQ ljudskih prava, Gej lezbejski info centar, GOOSI – Gej organizacija osoba sa invaliditetom, Grupa za podršku mladim lgb osobama – „Izađi“, Ženski prostor, YUCOM – komitet pravnika za ljudska prava,Kvirija – Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti, KulturPark, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji – Chris, Regionalni centar za manjine, Rekonstrukcija ženski fond, Siguran puls mladih kao i brojni pojedinci) a na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, podneo pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, budući da su sve navedene izjave diskriminatorne i podgrevaju stereotipe prema LGBT osobama kao „bolesnim i neprirodnim“. Ovakvim izjavama se, ne samo podstiče i opravdava diskriminacija i nasilje prema LGBT osobama, već se i promoviše kao društveno poželjno ponašanje. Osim što se stvara dodatna distanca između heteroseksualnih i neheteroseksualnih osoba, ovim izjavama se seksualna orijentacija predstavlja kao nešto što je stvar izbora, zanemarujući činjenicu da je seksualna orijentacija data karakteristika, jedno od mnogobrojnih ličnih svojstava jedne osobe.

Pozvan da se izjasni na navode iz pritužbe, Dačić je nastavio sa diskriminacijom, te zanemarujući odgovornost položaja na kom se nalazi istakao je da je mišljenje i stav većine ono što se mora podržati jer je to smisao demokratije.

Pitamo se da li u takvoj demokratiji, gde on kao premijer podržava samo stav većine, ima uopšte mesta za marginalizovane i osetljive manjinske grupe koje su zbog brojnih drugih karakteristika diskriminisane.

Postavlja se pitanje da li bi prema tom viđenju demokratije, premijer u ostavci podržao nasilje i diskriminaciju prema azilantima i Hrvatima jer je većinski stav građana i građanki Srbije prema ovim manjinskim grupama negativan? Ovom prilikom želimo da podsetimo premijera u ostavci, kao i druge predstavnike javne vlasti, da je zaštita i promovisanje prava manjinskih društvenih grupa jedna od osnovnih odlika demokratskog društva.

U mišljenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti navedeno je da davanje ovakvih diskriminatornih izjava ne doprinosi razvijanju tolerancije i dodatno produbljuje netrepeljivost i mržnju prema LGBT osobama.

Izjava da homoseksualnost nije normalna niti prirodna, predstavlja neprihvatljivo etiketiranje i vređanje dostojanstva tih osoba stvarajući u odnosu na njih ponižavajuće i uvredljivo okruženje. Posebnu odgovornost i težinu ima što je ovakvu izjavu izneo najviši državni funkcioner čija je ustavna i zakonska dužnost da poštuje zabranu diskriminacije i ravnopravnost svih građana i građanki a ne samo mišljenje većine, kao što je u izjašnjenju navedeno.

Iznošenje ovog stava jeste ponižavajuće i uvredljivo, te doprinosi stvaranju i održavanju stereotipa i predrasuda, daljoj stigmatizaciji i netoleranciji. Ovo posebno ako se ima u vidu ekstremno negativna društvena percepcija istopolno orijentisanih osoba i visok nivo homofobije, koja nije urođena ljudska odlika, već predstavlja vrednosnu, ideološku poziciju koja se usvaja socijalizacijom, a reprodukuje kroz prakse utemeljene na neznanju. O tome nosioci javne vlasti, kao i svi drugi koji svojim radom i autoritetom utiču na formiranje stavova javnog mnjenja, svesni odgovornosti za javno izgovorenu reč moraju posebno da vode računa. Zbog toga je još naglašenija njihova obaveza da svojim aktima ne podržavaju i ne podstiču stereotipe prema LGBT osobama.

Podsećamo da je u Srbiji od proleća 2009. godine, na snazi Zakon o zabrani diskriminacije kojim se uređuje opšta zabrana diskriminacije i da je između ostalog diskriminacija LGBT osoba na osnovu njihovog ličnog svojstva – seksualne orijentacije – zabranjena članom 12 ovog zakona.

Labris izražava zadovoljstvo zbog još jedne pritužbe koja je rešena u korist LGBT osoba i u budućnosti će nastaviti da reaguje na slučajeve diskriminacije i govora mržnje trudeći se da koristi postojeće zakone i mehanizme za zaštitu ljudskih prava tj. da prati primenu onih propisa koji štite osnovna ljudska prava LGBT zajednice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>