Predstavnica Labrisa na drugom IDAHO forumu na Malti

Kategorija: Lobiranje / Datum: maj 15, 2014

Drugi IDAHO forum koji je okupio oko 250 predstavnika/ca vladinog i nevladinog sektora iz brojnih evropskih država, održan je 13-14. maja 2014. u Valeti (Malta) u organizaciji Vlade Švedske i Malte


Među brojnim govornicima bili su i Majkl Kešman, član EP, Nils Mužnieks, Komesar za ljudska prava Saveta Evrope, Evelin Paradis, izvršna dirketorka ILGA Europe (International Lesbian and gay Association), Ana Gaspar izvršna dirketorka EQUINET-a evropske mreže institucija za ravnopravnost.

IDAHO

IDAHO forum uspešno je završen potpisivanjem Pisma o namerama kojim se 17 država potpisnica, između ostalih i Kipar, Crna Gora i Slovenija, obavezalo da preduzme odlučujuće korake ka uspostavljanju pune ravnopravnosti za LGBT osobe.

deklaracija

CIlj ovog foruma je da se nastavi pozitivan trend postavljanja ljudskih prava LGBTI osoba visoko na agendu samih ljudskih prava.

Svake godine, IDAHO forum je prilika da se potpiše neki važan dokument pa su tako na prošlom forumu u Hagu (Holandija) ministri 11 zemalja članica EU potpisali Poziv koji je uručen Evropskoj komisiji a koji se odnosi na prava LGBTI osoba na nivou Evropske unije.

Helena Dali, ministarka socijalnog dijaloga, pitanja potrošača i građanskih sloboda i Erik Ulenhag, ministar za integracije u Vladi Švedske, bili su domaćini konferencije.

Na forumu su predstavljeni ILGA Europe Rainbow map ( Dugina Mapa koja govori o pravnom položaju LGBTI osoba u Evropi) kao i rezultati najveće online ankete koje je sprovela FRA ( Fundamental Rights Agency) uz najavu da će se istarživanje ponoviti i dopuniti kvaitativnim komponentama.

Na mapi ILGA Europe, Srbija je zauzela 25. mesto od ukupno 49 zemalja, dok se Bosna našla na 35. mestu, Crna Gora na 16. a Hrvatska na 12. mestu. Crna Gora je posebno pohvalljena za napredak načinjen tokom 2013. godine.

Odlučeno je da sledeći IDAHO forum bude održan u Crnoj Gori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>