Predstavljen Godišnji izveštaj Gej strejt alijanse o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2014. godinu

Kategorija: Vesti / Datum: mart 25, 2015

U Domu Narodne skupštine predstavljen je Godišnji izveštaj Gej strejt alijanse o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2014. godinu


Prisutnima se obratio potpredsednik Narodne skupštine mr Igor Bečić koji je rekao da je Narodna skupština postavila zakonodavni okvir i osnovala nezavisna tela čime je zagarantovana zaštita ljudskih prava i prava najugroženijih kategorija stanovništva.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je da svaka različitost, pa i po pitanju seksualne orijentacije i rodnog identiteta, ne sme da bude povod za diskriminaciju ističući da to pitanje prevazilazi okvir manjinske zajednice i utiče na sve nas.

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je da MUP neće dozvoliti ugrožavanje ljudskih prava i sloboda nijedne manjinske grupe našeg društva i da Srbija ne sme biti plodno tle za širenje mržnje prema osobama drugačije seksualne orijentacije. Stefanović je posebno istakao da je MUP obezbedio uslove za nesmetano održavanje Parade ponosa 2014. godine.

GSAizvestaj2014 (1)Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović ukazao je na značaj međusektorske saradnje i jačanja svesti ljudi o položaju i pravima LGBT zajednice u Srbiji. Napredak u borbi protiv diskriminacije je vidljiv, naveo je Omerović, ali je dodao da je potrebno da društvo uloži dodatne napore u bori protiv govora mržnje i ohrabri žrtve nasilja da se obraćaju nadležnim institucijama radi zaštite.

Prisutnima su se obratili i ambasador Velike Britanije u Beogradu Nj.E. Denis Kif i šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni koji su ukazali da diskriminacija LGBT populacije postoji u zemljama Evropske unije, ali da države treba da sankcionišu svaki vid nasilja prema pripadnicima najugroženijih manjinskih grupa. Oni su pohvalili reformsku politiku Vlade Srbije i izrazili uverenje da će se i dalje raditi na unapređenju položaja LGBT populacije.

Najvažnije zaključke Izveštaja predstavili su predsednik GSA Lazar Pavlović, izvršna direktorka GSA Mirjana Bogdanović i advokat GSA Aleksandar Olenik.

U Izveštaju se, između ostalog, navodi da su u 2014. godini zabeleženi pomaci u oblasti zaštite ljudskih prava LGBT osoba, među kojima se izdvaja uspešno održavanje Parade ponosa. Zabeležen je i napredak u odnosu političkih faktora i državnih institucija prema LGBT zajednici.

Iako u 2014. godine nije zabeležen porast nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama u odnosu na 2013, povećan je broj slučajeva nasilja u porodici i partnerskog nasilja u istopolnim vezama.

U Izveštaju se ocenjuje da je obrazovni sistem, koji treba da ima krucijalnu ulogu u povećanju tolerancije i prihvatanja različitosti, i dalje inertan, a da je medijska slika o LGBT populaciji vidljivo poboljšana u prethodnih nekoliko godina.

Prema izveštaju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, LGBT populacija je grupa prema kojoj je najizraženija socijalna distanca većinskog dela društva, navodi se u Izveštaju.

Prezentaciji Izveštaja prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine, izvršne vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva i medija.

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>