Predsednik Obama šalje lezbejske sportske ikone na Olimpijske igre u Sočiju

Kategorija: Sport / Datum: decembar 18, 2013

Aktivističke oči sveta dugo su bile uprte u potez Obamine administracije oko Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Odgovor je konačno stigao, i to u najboljem mogućem obliku


Barak Obama odlučio je zajedno sa svojom suprugom Mišel Obamom, bojkotovati Igre, a isto će učiniti i njegov prethodnik Buš, i aktuelni potpredsednik Bajden. Kako bi poslao još jasniju poruku svom kolegi Vladimiru Putinu, u američkoj delegaciji šalje dve deklarisane lezbejke i vrhunske sportistkinje.

Jedna od njih je teniska legenda Bili Džin King koja je počašćena predsednikovim pozivom. „Veoma sam ponosna što ću predstavljati LGBT zajednicu i podržati sve sportiste i sportiskinje koji/e će se takmičiti u Sočiju. Nadam se da će ove Olimpijske igre biti prekretnica za globalno prihvatanje svih ljudi“, izjavila je polaskana King.

I dok će King prisustvovati svečanom otvaranju Igara, hokejašica Caitlin Cahow, prisustvovaće zatvaranju najprestižnijeg sportskog događaja, javlja The Guardian.

SAD kao simbol borbe za prava LGBT osoba

billie-jean-king-2Iako se u Obaminom saopštenju nisu eksplicitno naveli homofobni ruski zakoni kao razlog bojkota, iz njegove se poruke jasno može razaznati da je reč upravo o aktuelnim događanjima u ovoj zemlji. U objašnjenju se, među ostalim, navodi kako će „američka delegacija prestaviti svu raznolikost koju simbolizuju Sjedinjene Američke Države i pokazati svetu američke vrednosti, timski duh i predanost“.

Kao službeni razlog nedolaska državnog vrha naveli su „preopterećen raspored“ koji predsedniku „onemogućava odlazak na Igre“. S obzirom na to da je ovo prvi takav potez jedne američke vlade u poslednjih 13 godina, nekako smo skeptični oko navedenog službenog razloga.

Glasnogovornik vodeće američke organizacije za ljudska prava Human Rights Campaign, Majkl Kol-Švarc, pozitivno je iznenađen ovim potezom predsednika. „Nadamo se da će ruski narod i celi svet doživeti ovo kao poruku da SAD prihvata različitosti i poštuje borbu za ljudska prava i prava LGBT osoba“, kazao je on.

Izvor: gaystarnews

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>