Pravo na brak početak je borbe, a ne njen kraj!

Kategorija: Istopolna partnerstva, Vesti / Datum: jun 26, 2015

Američki Vrhovni sud danas je doneo odluku o legalizaciji istopolnih brakova u svim saveznim državama, što je obeležilo višedecenijsku borbu LGBT aktivista i aktivistkinja za bračnu jednakost


Do ove istorijske odluke, 37 saveznih država, zajedno s okrugom Columbia, već je podržalo bračnu jednakost, dok je preostalih 13 država zabranjivalo istopolne brakove. Ovom odlukom, u nijednoj američkoj državi više nema (pravnih) prepreka za sklapanje braka, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Odluka je donesena s pet glasova za i četiri glasa protiv, pri čemu je glas suca Entonija Kenedija bio presudan.

„Vreme iz kojeg institucija braka steže potvrđuje njegovu važnost, no on ne može stajati u izolaciji, odvojen od promjena u društvu i pravu“, napisao je Kenedi, a prenio npr.org. U mišljenju većine iznosi istoriju ideje o braku, kako se menjala zajedno s promenama u položaju i pravnom statusu žena. Upoređujući te promene s evolucijom društvene prihvaćenosti LGBT zajednice, Kenedi je napomenuo da se njihova ljubav i zajedništvo dugo vremena morala prećutkivati. „Priroda nepravde proizlazi iz toga što je često nismo svesni u naše doba“, zaključio je.

Iako u ovom trentku milioni ljudi u Americi slave tesnu pobedu osvojenu na Vrhovnom sudu, vredi podsetiti kako je ovakav ishod zapravo početak, a nikako kraj borbe za prava LGBT osoba.

Bračna jednakost za lezbejke i gejeve koji žive u jednoj od saveznih država zasigurno neće učiniti sve njihove sugrađane i sugrađanke jednako srećnima. Zbog toga se u narednih nekoliko dana, nedelja, ali vrlo verojatno i godina može očekivati snažan pokušaj uzvraćanja udarca.

Ostvarivanje bračne jednakosti za jedan deo LGBT zajednice trebao bi služiti prvenstveno kao posticaj i dokaz da je moguće zajedničkim delovanjem, snažnom organizacijom i istrajnošću u borbi za ostvarivanje prava postići rezultate. Oni koji su jedan deo svojih prava ostvarili sada imaju dužnost pokazati solidarnost s onima koji na ostvarivanje svojih prava još uvek čekaju.
Razina homofobije u Sedinjenim Američkim Državama i dalje je visoka, baš kao što je to slučaj i s transfobijom.

Deo presude Vrhovnog suda

Deo presude Vrhovnog suda

Razloga za slavlje zasigurno ima mnogo, a među njima se nalazi i onaj da sada, aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke, ali i oni koji taj status tek pokušavaju ostvariti, imaju slobodnije ruke za bavljenje i drugim važnim pitanjima za LGBT zajednicu.

Izvor: Libela

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>