Prajd u Varšavi i međunarodna konferencija: LGBT pokret Centralne i Istočne Evrope

Kategorija: Vesti / Datum: jun 15, 2013

U Varšavi je 14. juna održana međunarodna konferencija LGBT movement in Central Eastern Europe, Most interesting initiatives, strategies for the years to come. Konferenciju su organizovali Fondacija Roza Luksemburg iz Varšave i Kampanja protiv homofobije, kao i kabinet MP Roberta Bidrona.

Na provm panelu koji je bio posvećen najznačajnijim nacionalnim LGBT inicijativama i kampanjama, govorile su: Dragoslava Barzut (Labris), Kristine Garina (Mozaika, Letonija) i Katarzyna Remin (KPH, Poljska).

Hronology of the Belgrade Pride 2001-2012 from Dragoslava Barzut on Vimeo.

Aktivistkinje su predstavile najznačajnijie akcije i aktivnosti koje su organizovane u zemljama iz kojih dolaze. Kristina Garina iz Letonije govorila je o Baltik prajdu, pomacima i nastojanjima da Prajd u Letoniji bude bolji. Katarzyna Remin je predstavila kampanju podrške roditeljima LGBT osoba, a Dragoslava Barzut iz Labrisa prikazala je kratak film o beogradskom prajdu, takođe je govorila o Labrisovoj kampanji Ljubav je zakon o Modelu zakona o registrovanim istopolnim zajednicama.

Na drugom panelu posvećenom legislativi i samom procesu pripreme i donošenja zakona, govorili su Sanda Brumen (Kontra, Hrvatska), Agata Chaber (KPH, Poljska), Lalka Podobinska (Transfuzja, Poljska) i Arturas Rudomanskis (TJA, Letonija). Sanda Brumen govorila je o uticaju katoličke crkve na državu, i kako je istakla to je trenutno jedan od procesa koji usporava zakonsko regulisanje istopolnih brakova. Agata i Lalka su govorile o zakonskim procedurama kroz koje prolaze transeksualne osobe u Centralnoj Evropi (Slovačka, Češka, Poljska i Ukrajina). Kampanje protiv govora mržnje su bile teme o kojima je govorio Arturas iz Letonije.

Na trećem i poslednjem panelu, koji je nazvan Nove LGBT strategije Gregory Czarnecki iz Budimpešte govorio je o potrebi povezivanja LGBT pokreta i njegovoj internacionalizaciji. Ksenija Forca iz Srbije govorila je o različitim strategijama LGBT pokreta u poslednjih desetak godina aktivizma u Beogradu dok je Ana Zorbić iz Niša govorila o (de)centralizaciji LGBT pokreta u Srbiji i važnosti lezbejskog organizovanja van Beograda. Ksenija Forca je istakla važnost solidarnosti sa drugim socijalnim pokretima, kao i rada sa LGBTIQ zajednicom. Miroslava Makuchowska iz Poljske zastupala je tezu o važnosti prajda, rekavši da je prajd najvažniji za vidljivost LGBT populacije i da je njegovo održavanje veoma važno čak i u okolnostima kada ono svara traume. Cheslaw Walek iz Češke predstavio je prvi praški prajd održan 2012. godine.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>