Prajd 2014: Na državi je da radi svoj posao

Kategorija: Prajd, Vesti / Datum: septembar 19, 2014

Prajd je legitiman vid političke borbe za povećanje vidljivosti jedne manjinske grupe, ali i uživanje prava na slobodu mirnog okupljanja. Prajd nije jedini niti dovoljan način da se ukaže na postojanje i diskriminaciju sa kojom se LGBT osobe u Srbiji svakodnevno suočavaju ali da je potreban pre svega jer je to još jedan način da se država natera da radi svoj posao


Prajd 2014. zakazan je za 28. septembar, a Nedelja ponosa trajaće od 22. do 28. septembra. Ovogodišnji program Nedelje ponosa i kampanja „Ponos za sve“, čini se ne odstupa mnogo od ranijih. Tu su kao i prošlih godina odlične tribine, izložbe, nastupi, gosti i gošće iz regiona i sveta, možda je jedina razlika što ove godine imamo manje glamura a više pozitivne energije. U fokusu je šetnja a program je najviše okrenut zajednici. Sesija nazvana Razgovori sa zajednicom i u okviru nje panel o Butch lezbejkama, dalje Čajanka za feministkinje, stari odlični Delikatesni ponedeljak, prvi put i Pet-friendly događaj Bezuslovna ljubav! Ove godine kao i prošle zajednica će moći da razgovara o vidljivosti biseksualnih osoba i trans zajednici u Srbiji.

U sredu 24. septembra u KC gradu imaćete priliku da pratite Queer Poezin a nakon njega i zabavite se na žurci Girl Power Labris Party.

Kompletan program možete pogledati na sajtu parada.rs

Tema ovogodišnje Nedelje ponosa biće – ponos. LGBT zajednica je često suočena sa pitanjem: Na šta se vi to ponosite?, pa smo ove godine odlučili/e da damo odgovor na to pitanje. LGBT zajednica je ponosna na sve one stvari na koje su ponosni svi drugi ljudi, ali su nama neke stvari (poput porodice, braka, osiguranja…), nedostupne. Pored toga, svakodnevno živimo u strahu da ne budemo pretučeni/e, maltretirani/e ili diskriminsani/e na raznim mestima.

Prajd šetnja biće održana od 28. septembra u 12 sati, a kolona građana/ki kretaće se od zgrade Vlade u Nemanjinoj do platoa kod Skupštine grada. Ovom trasom želimo da podsetimo građane/ke kao i institucije države na prošlogodišnji protest koji se desio nekoliko sati nakon treće uzastopne zabrane Prajda u Beogradu, a koji je simbolično nazvan Ponoćni Prajd kojim je LGBT zajednica dokazala da Prajd može da prođe bez incidenata i da je odluka o njegovoj zabrani političke prirode.

trasa-setnje

Ove godine Prajd je prvi put dobio finansijsku pomoć države za realizaciju programa tokom Nedelje ponosa. U pitanju je iznos od 300.000 dinara dobijen na konkursu Ministarstva kulture, a za realizaciju Salona vizuelnih umetnosti koji se ove godine održava po peti put.

Vidimo se!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>