Predstavljanje implementacije preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope za unapređenje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji

Kategorija: Vesti / Datum: jun 17, 2015

Monitoring nasilja, diskriminacije i zločina iz mržnje prema LGBT osobama
18.06.2015. 12 h
Medija centar, II sprat, Terazije 3, Beograd

Organizacija za lezbejska ljudska prava-Labris i Gejten LGBT pozivaju vas na panel „Predstavljanje implementacije preporuke Komiteta ministra Saveta Evrope za unapređenje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji i monitoringa nasilja, diskriminacije i zločina iz mržnje prema LGBT osobama“ koji će se održati u četvrtak, 18. juna 2015. godine u 12 časova u Medija centru, Terazije 3, II sprat.

Svrha panela jeste ukazivanje na napredak koji je učinila Srbija na polju implementacije Preporuke Komiteta ministra Saveta Evrope ali i na najveće izazove u primeni preporuke.

Na panelu će biti reči o tome šta je urađeno u pravnom sistemu Srbije od kada je 31. marta 2010. Komitet ministara Saveta Evrope usvojio Preporuku državama članicama „o merama za borbu protiv diskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta“.

Takođe, učesnici/e panela će se osvrnuti na proces monitoringa nasilja, diskriminacije i zločina iz mržnje prema LGBT osobama i predstaviti dobijene podatke, a posebna pažnja biće posvećena značaju zakonskog uređenja oblasti od važnosti za LGBT osobe, sa naglaskom na usvajanju Zakona o rodnom identitetu i Zakonu o registrovanim istopolnim partnerstvima.

Ova Preporuka, o kojoj je jednoglasno odlučilo 47 zemalja članica Saveta Evrope, je prvi svetski zakonski instrument koji se bavi određeno diskriminacijom po ovim osnovama, koja je opisana kao jedna od najdugotrajnijih i najtežih oblika diskriminacije protiv koje se treba boriti.

ILGA_Europe safe_image

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>