Poraz konzervativaca: EU parlament usvojio izveštaj Lunaček o suzbijanju homofobije i transfobije

Kategorija: Vesti / Datum: februar 4, 2014

Uprkos žestokom protivljenju predstavnika brojnih konzervativnih struja i religijskih organizacija, zastupnici u Evropskom parlamentu usvojili su neobavezujući Akcioni plan za suzbijanje homofobije i transfobije u Evropskoj uniji


Takozvani „Izveštaj Lunaček“ predstavile su Roberta Mecola i Ulrike Lunaček te dobile podršku 394 zastupnika i zastupnica. Dvostruko manje evroparlamentaraca (176) bilo je protiv predloženih mera kojima se žele suzbiti homofobija i transfobija u EU, po uzoru na već postojeće planove o suzbijanju diskriminacije na temelju roda, etničkog porekla ili invaliditeta.

Mobilizacija i dezinformacije nisu pomogle

Proteklih su nedelja na noge ustale brojne religijske organizacije i konzervativne političke stranke, uglavnom plašeći građanstvo floskulama da je posredi „usvajanje posebnih prava“ za LGBT građane EU. Tako ni Srbija nije bila lišena dezinformacija o tome kako Izveštaj Lunaček zapravo znači kako će se „maloj deci nametati homoseksualnost i rodne teorije“, da će sve države „morati zakonski priznavati istopolne brakove“ i slično.

Foto: lgbt-ep.eu

Foto: lgbt-ep.eu

Najveća podrška izveštaju stigla je iz pet vodećih političkih stranaka u Parlamentu i Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove. „LGBTI osobe u Evropi suočavaju se s ozbiljnim problemima. Uprkos postignutom napretku u nekim zemljama diskriminacija, nasilje i zlostavljanja nastavljaju se u svih 28 država članica“, kazala je Lunaček dok je predstavljala izveštaj.

Držanje partnera za ruku nije privilegija, već ljudsko pravo

„Neki su protivnici govorili kako će ovaj izveštaj doneti određene privilegije LGBT osobama. Međutim, držanje partnera za ruku nije privilegija već ljudsko pravo“, objasnila je Lunaček i dodala da će Evropska komisija sad ipak morati da poduzme konkretne mere prema homofobiji i transfobiji, za razliku od dosadašnje metode ćutanja.

„Usvajanje izveštaja šalje snažnu poruku našim društvima da je diskriminacija LGBTI osoba jednostavno neprihvatljiva i mora se sprečiti“, izjavila je Mecola, glasnogovornica LGBT Intergrupe u Parlamentu.

Izveštaj Lunaček, odnosno Akcioni plan za suzbijanje homofobije i transfobije u Evropskoj uniji nije obvezujući za države-članice, ali služi kao upozorenje državama koje se pasivno odnose prema slučajevima homofobije i transfobije.

Izvor: Intergroup on LGBT rights

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>