Policija efikasno uhapsila Danijela V. osumnjičenog za ubistvo Darka Vujanovića

Kategorija: Vesti / Datum: jun 21, 2013

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava pozdravlja brzu reakciju policije i hapšenje Danijela V. osumnjičenog za ubistvo Darka Vujanovića, 19. juna 2013. u Beogradu.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Svirepom ubistvu koje se dogodilo u stanu u ulici Nikodima Milaša na Paliluli, prethodila je svađa oko, kako se navodi, plaćanja seksualnih usluga koje je Vujanović pružio Danijelu V. Osumnjičeni Danijel je više puta osuđivan za različita krivična dela, među kojima je i ubistvo.

Ovu priliku koristimo da podsetimo da se radi o zločinu iz mržnje, koji kao jednu od osnova uključuje i rodni identitet, te da bi trebalo vrlo pažljivo pristupiti ispitivanju ovog aspekta krivičnog dela. Istovremeno, apelujemo da je ubicu neophodno adekvatno sankcionisati kako se ne bi ponovio slučaj ubistva trans osobe od pre deset godina.

Podsećamo da je 2003. godine u beogradskom naselju Krnjača, ubijen Vjeran Miladinović Merlinka. Sumnjalo se da je ubistvo počinila njegova povremena mušterija (Miladinović je pruzao seksualne usluge) koja ga je nakon davljenja usmrtila zidarskim čekićem. Međutim, do danas niko nije osuđen za teško krivično delo ubistva.

Cilj uvođenja instituta zločina iz mržnje u postojeći Krivični zakonik Republike Srbije, jeste upravo slanje jasne poruke da se krivična dela koja za motiv imaju mržnju prema nekom licu zbog ličnih svojstava kao što je rasa, veroispovest, etnička pripadnost, seksualna orijentavija i rodni identitet, neće tolerisati već naprotiv, još oštrije sankcionisati.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>