Podrška prvoj povorci ponosa u Podgorici

Kategorija: Prajd / Datum: oktobar 16, 2013

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava iz Beograda, šalje punu podršku i poruku solidarnosti prvoj povorci ponosa u Podgorici, koja je zakazana za nedelju, 20. oktobar 2013. godine


Povorka ponosa, mirna protestna šetnja jedne diskriminisane manjine koja želi da skrene pažnju na probleme sa kojima se suočava, biće lakmus papir stanja ljudskih prava u Crnoj Gori i predstavljaće test za državne institucije i zrelost same države.

Foto: Kvir montenegro na konferenciji kojom je najavljena Povorku ponosa u Podgorici

Foto: Kvir Montenegro na konferenciji kojom je najavljena Povorka ponosa u Podgorici

Imajuću i vidu izuzetno visok nivo homofobije u crnogorskom društvu koji je dokazan brojnim istraživanjima LGBT organizacija, smatramo da će i nedelja ponosa i povorka ponosa uspeti da u izvesnoj meri ukažu na ključne probleme sa kojima se suočavaju LGBT osobe u Crnoj Gori počev od odbacivanja porodice, dobijanja otkaza na poslu do prebijanja, pretnji nasiljem, smrću i sl.

Ipak rednosti pluralizma, različitosti, tolerancije i vladavine prava su vrednosti za koje se opredelilo crnogorsko drustvo kada je zauzelo jasan evropski kurs. Pravo na mirno okupljanje je jedno od tih vrednosti i jedno od osnovnih ljudskih prava te je LGBT osobama, kao i svim drugim građanima i građankama ono garantovano najvišim pravnim aktom, nizom drugih zakona i normama koje je Crna Gora ratifikovala.

Znajući da postoje pojednici koji nisu tolerantni i koji misle da mogu da idu protiv vrednosti države i društva, nužno je da to pravo, taj skup koji nikoga ne vređa niti poziva na nasilje, bude ostvaren u maksimalno bezbednom javnom prostoru, bez pretnji nasiljem od strane trećih lica.

Neće biti izgovora za bilo kakvu zabranu ili dislociranje skupa, neće biti mesta za bilo kakve političke kalkulacije i pridobijanje političkih poena, jer bi država time samo pokazala kako ne radi svoj posao i kako je slabija od onih koji eventualno prete ugrožavanjem bezbednosti učesnika povorke. U prilog ovoj tvrdnji ide i kontekst Srbije i odluke Ustavnog suda Srbije koji je već tri puta odlučivao o zabrani parade ponosa (slučajevi 2009, 2011, 2012) i za sva tri slučaja doneo odluku da je zabrana parade ponosa bila protivustavna.

Vlada je odgovorna za podsticanje kulture tolerancije i društvene inkluzije svih manjinskih grupa, pa i LGBT osoba, te će miran prajd adekvatno obezbeđen, sa pozivom na toleranciju i prihvatanje različitosti, biti jedna lepa slika koja će otići u svet, čije će oči biti uprte u Crnu Goru u nedelju, 20. oktobra.

Kao organizacija koja je više puta pokušala da organizuje povorku ponosa u Beogradu, ali u tome, zbog bezbednosnih rizika i nespremnosti države nije uspela, znamo koliko je u organizacionom i bezbednosnom smislu izazovno i hrabro organizovati povorku ponosa te šaljemo punu podršku organizaciji Kvir Montenegro i povorci ponosa u Podgorici u kojoj ćemo 20. oktobra šetati zajedno. Ponosno!

U nadi da zajedno stvaramo bolje društvo,
Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>