Podrška organizacijama civilnog društva u Mađarskoj

Kategorija: Lobiranje / Datum: jun 12, 2014

Od reizbora, Mađarska vlada je otpočela kampanju protiv kredibiliteta organizacija civilnog društva (OCD) i nastoji da stekne kontrolu i moć nad, nezavisnim od države, finansiranjem OCD-a


Verujemo da dinamične i nezavisne organizacije civilnog drustva igraju fundamentalnu ulogu u razvoju demokratskog društva, kao ključne kontrolorke, one koje balansiraju moć jedne vlade.

Kao sto je Putin u Rusiji pokazao, napadi na civilni sektor lako vode do kriminalizacije organizacija civilnog društva i efikasno ometaju njihov rad. Mi smo solidarne sa organizacijama civilnog društva iz Mađarske i pozivamo Mađarsku kao i sve druge vlade da se uzdrže od napada na civilno drustvo!

MAĐARSKA – Ovog leta Fidesz-ova vlada je ponovo izglasana, i sa obnovljenom emergijom i moći, on je nastavio da deluje protiv organizacija civilnog društva i protiv slobode govora.

Poslednje što se dogodilo ugrožava rad organizacija civilnog društva, uključujući i organizacije koje se bave pitanjima ženskih i LGBTQIA prava, prava Roma i Romkinja, ljudskih prava generalno, učenja demokratije, transparentnosti i građanskih sloboda.

Nedavno, János Lázár (Državni sekretar u kancelariji premijera) optužio je Norvešku da se meša u unutrašnje političke odnose Mađarske kroz fondove namenjene organizacijama civilnog društva u okviru programa EAA/Norway Grants – Civil Funds. Ovi fondovi, koji funkcionišu po principu poziva i procedura na osnovu kojih se donosi odluka su nezavisni od države i omogućavaju podršku za organizacije civilnog društva, koje sprovode projekte čiji su korisnici/e pripadnice/i marginalizovanih grupa, mađarsko društvo i okruženje.

Mađarska vlada optužila Norvešku za političko uplitanje

Lázár je zahtevao da se obustavi finansiranje projekata iz ovog fonda sve dok mađarska vlada ne bude dobila pristup informacijama koje se tiču procesa selekcije projekata, tvrdeći da je procedura selekcije, u ovom trenutku, politicki/partijski motivisana, što je neozbiljna optužba.

Prirodno, fond je odbio ovaj zahtev, jer je on protiv pravila po kojima fond funkcionise. Vlada je odreagovala tako sto je poslala iznenada revizore u neke organizacije civilnog drustva, preteci da ce im ukinuti poreski identifikacioni broj ako odbiju da saradjuju, sto bi efikasno paralisalo rad ovih organizacija.

Pored toga, Mađarska vlada je objavila „crnu listu” organizacija civilnog društva čiji rad smatra „sumnjivim”. Ova lista (kao i u Srbiji) uključuje pored drugih važnih OCD, tri organizacije koje zastupaju ženska ljudska prava i dve LGBT grupe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>