PODGORICA: Profesorica se izvinila zbog stavova o homoseksualnosti

Kategorija: Edukacija / Datum: maj 20, 2014

Među mladima u srednjim školama veliki je broj onih koji se odlučuju za homofobičan govor i nasilje prema LGBT osobama, kazao je Elmir Đoković, predsjednik LGBTIQ Socijalnog Centra.

„Policija je u više desetina slučajeva prekršajno precesuirala učenike srednjih škola koji su bili agresivni i nasilni prema LGBT osobama. Važnost obrazovanja za proces društvenog prihvatanja LGBT osoba je od primarnog značaja. Samo uz pomoć obrazovanja, dugoročno se može smanjiti aktuelna homofobija i nasilje prema LGBT osobama. Zato je važno da se spriječi i obustavi svaki primjer diskriminacije u školama“, upozorio je Đoković.

Foto: Istinomer via creative commons

Foto: Istinomer via creative commons

Na nedavnoj konferenciji upriličenoj povodom obilježavanja 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, Elmir Đoković, iz NVO „LGBTIQ Socijalni Centar“ je predstavio slučaj diskriminacije LGBT osoba u podgoričkoj Srednjoj građevinskoj školi.

„Članovi LGBTIQ Socijalnog centra registrovali su slučaj prosvjetne radnice gospođe A.Đ., iz Srednje građevinske škole u Podgorici, koja je, na časovima biologije, krajem aprila ove godine, više puta, neprimjereno i diskriminatorno govorila o LGBT osobama, istopolnim zajednicama i porodicama.

Osim što je potcjenjivala LGBT osobe ona je, na tabli, homoseksualnost prepoznala kao osobinu koja odstupa od normalnog ponašanja i izjednačila je sa sklonošću ka kriminalu, korišćenju alkohola ili droga.

Nakon tri sedmice od podnošenja pritužbe ministru prosvjete profesorica gospođa A.Đ. se juče izvinila zbog svojih ranijih izjava a učenike pozvala da na homoseksualnost, na bilo koji način, ne gledaju kao na devijaciju.

Profesorica je saopštila da se ubuduće neće pridržavati zastarjelih i prevaziđenih udžbenika već zvanične obrazovne politike i naučnih činjenica“, kazao je Đoković.

„LGBTIQ Socijalni Centar“ pozdravio je postupak profesorice A.Đ., ponovnu organizaciju tematskog časa kao i doprinos ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića prevazilaženju uočene diskriminacije.

Izvor: Vijesti.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>