Počinje trodnevna LGBTI konferencija u Beogradu

Kategorija: Democracy for all: Political Participation of LGBTI Persons in the Western Balkans / Datum: septembar 14, 2015

I ovog septembra, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava iz Beograda, zajedno sa partnerskim organizacijama iz Nemačke, Hiršfeld Edi fondacijom, i Sjedinjenih Američkih država, Gej i lezbejskim Viktori institutom, organizuje međunarodnu LGBT konferenciju – ovog puta sa temom političkog učešća LGBTI osoba na Zapadnom Balkanu


Konferencija pod nazivom „Demokratija za sve: Politička participacija LGBTI osoba u zemljama Zapadnog Balkana“ koja se održava u Beogradu, 16-17. septembra 2015. godine u hotelu 88 rooms, kruna je jednogodišnjeg projekta Labrisa koji je realizovan tokom 2014. godine a tokom kojeg su 22 autovane LGBTI osobe iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova, prošle trening za političko liderstvo, čime su stekle osnovno iskustvo o političkom aktivizmu ali i o načinu na koji sa stanovišta političkog angažovanja mogu uticati na celokupne društvene tokove.

Saopstenje za javnost

Konferencija „Demokratija za sve: Politička participacija LGBTI osoba u zemljama Zapadnog Balkana“ će okupiti blizu 150 aktivista/kinja politički aktivnih u post-jugoslovenskom prostoru, i na teritoriji Albanije, kao i onih koji se tek aktiviraju u okviru političkih stranaka, stranačkih odbora, saveta, omladinskih grupa i sl.

Takođe, u okviru Konferencije, održaće se i Osnivačka Skupština Regionalne LGBTI asocijacije za Zapadni Balkan i Tursku, koja predstavlja istorijski korak u razvoju LGBT pokreta u ovom regionu, ali i šire. Osnivačka Skupština Regionalne LGBTI asocijacije će se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije, i uslediće odmah nakon zatvorenog sastanka sa poslanicima/cama iz regiona.

Ovo će biti prvi put da LGBT aktivisti/tkinje zajedno sa donosiocima odluka razgovaraju o većem stepenu participacije nedovoljno zastupljenih grupa, među kojima je, pored pripadnika/ca nacionalnih manjina, osoba sa invaliditetom, i LGBTI zajednica.

Na konferenciji će se čuti argumenti koji govore o tome koje su pozitivne strane koje dobija čitavo društvo od pluralizacije političkog prostora kao i o tome koje su najbolje prakse u procesima demokratskog učešća i zaštite ljudskih prava LGBTI osoba na Balkanu.

Učesnici/ce će imati prilike da se uključe u dvodnevnu diskusiju ali takođe i da pohađaju trening za razvoj liderskih veština. Naime drugog konferencijskog dana, 17. septembra 2015. biće organizovana tri paralelna treninga: Tehnike javnog zagovaranja i lobiranja; Proces kandidovanja i vođenja političke kampanje; Korišćenje društvenih mreža u političkom aktivizmu.

Učesnici konferencije će stvoriti mreže koje će im pomoći da rade na jačanju demokratskog učešća i ljudskih prava LGBTI populacije.

Konferencija „Demokratija za sve: Politička participacija LGBTI osoba u zemljama Zapadnog Balkana“ će biti prostor za razmišljanje, dijalog i razmenu iskustva za LGBTI liderima i saveznicima.

Radni jezik konferencije je engleski ali je prevod na srpski jezik obezbeđen.

Za učešće na konferenciji neophodna je prethodna registracija.

Konferenciju su podržali: USAID, Astrea, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, Evropska Komisija.

Jedan od ciljeva konferencije će biti i povezivanje narodnih poslanika iz zemalja Zapadnog Balkana sa kolegama/cama iz zemalja EU kako bi razmenili ideje o njihovoj ulozi na unapređenju jednakosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>