Pedijatrijska grupa podržava istopolne brakove

Kategorija: Zdravlje / Datum: mart 28, 2013

Američka akademija za pedijatriju (AAP) kaže da je to „u najboljem interesu“ dece.
Uticajna grupa pedijatara objavila je deklaraciju podrške roditeljima u istopolnim zajednicima da se venčavaju, kao i da usvajaju decu i budu hranitelji. Deklaracija je nastala kao produkt vere koju organizacija ima da će gej brakovi „promovisati optimalno zdravlje i dobrobit sve dece“.

Pedijatri

GETTY IMAGES / GETTY IMAGES

„Znamo dovoljno o razvoju dece da možemo reći da su deca dobro negovana kada imaju dvoje/dve privrženih/e, posvećenih/e odrasle osobe koje se vole i koje ih vole, da se o njima staraju,“ kaže dr. Ben Siegel, profesor pedijatrije i psihijatrije na bostonskoj univreziteskoj Školi medicine, koji je i koautor ove deklaracije. „Deca koja odrastaju sa istopolnim roditeljima se razvijaju normalo koliko i ostatak populacije“.

Prema deklaraciji, oko 2 miliona dece u SAD-u odgajaju istopolni roditelji. Sama dklaracija se razvila iz dve prethodne pozicije kroz koje je Akademija davala podršku usvajanju od strane istopolnih parova. AAP je takođe ranije izjavila da podaci ne potvrđuju bilo kakav negativan uticaj seksualne orijentacije istopolnih roditelja na dečiji emocionalni razvoj i ponašanje. Prema saopštenju, koje ističe da venčani parovi imaju osnov za zakonsku, ekonomsku i socijalnu podršku:
Naučni dokazi potvrđuju da deca imaju slične razvojne i emocionalne potrebe i dobijaju slično starateljstvo bez obzira da li su njihovi roditelji istih ili različitih rodova. Ako dete ima dva živa i sposobna roditelha koji biraju da ostvare dugotrajnu vezu kroz civilni brak, onda je u najboljem interesu njihove dece da pravne i društvene institucije dozvole i podrže ih u tome, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.

Da li je neobično što je 60.000 pedijatara koji sačinjavaju AAP zagazilo u politiku? „Naš cilj je da podržimo ono što je u najboljem interesu dece,“ kaže Siegel. „Ako ljudi to razumeju kao politiku, neka bude. Naša politika je ono što je najbolje za decu.

Trenutak izlaska ovog izveštaja – objavljen je dok Vrhovni sud raspravlja o zakonitosti Akta o odbrani braka (DOMA), koji zabranjuje da federalne vlade priznaju istopolne brakove u državama koje ih priznaju – je čista slučajnost, kaže Siegel. Odbor je razmatrao nekoliko stotina studija više od pet godina pripremajući se za deklaraciju i obimni propratni izveštaj.

Nisu sve studije bile konkluzivne u pogledu pogodnosti za razvoj i zdravlje dece koja su odgajana u istopolnim domaćinstvima. Dok su mnoge pokazivale da nije verovatno da će deca odgajana od strane gej roditelja iskusiti razvojne ili smetnje po njihovo mentalno zdravlje pre nego deca koja su odgajana od strane majki i očeva u heteroseksualnim vezama, jedna dosta objavljivana studija, Studija o strukturi novih porodica (New Families Structure Srudies) koju je objavio sociolog Mark Regnerus sa univerziteta u Teksasu, tvrdi da je verovatnije da će deca odgajana od strane gej roditelja pre tražiti terapiju protiv depresije i anksioznosti nego deca odgajana u heterosekusalnim domaćinstvima, i da je manje verovatno da će imati formalno obrazovanje i raditi posao sa punim radnim vremenom. Ti su rezultati od tada kritikovani, uključujući kritiku od strane eksperata iz AAP-a, naglašavajući da je Regnerus definisao gej roditelje kao bilo koga ko je imao istopolne veze makar jednom u svom životu. Radije nego da proprati situaciju dece koja su odgajana u stabilnim gej vezama, mnogi tvrde da ova studija, koja se desila u vreme kada gej zajednice nisu bile prihvaćene niti zakonski niti društveno, zapravo dokumentuje posledice rasturenih domova koji su nastali kada su gej roditelji napustili svoje, prvobitno heteroseksualne veze.

Pišući o studiji u to vreme, Belinda Luscombe iz Healthland-a, takođe je primetila jednu uznemiravajuću poruku u rezultatima iste:

Prekornost ove debate, iako zabavna, čini se da prikriva jednu izuzetno upadljivu činjenicu koja se pojavljuje u Studiji o novim porodicama: da su mnoge američke porodice nestabilne, zbog razloga više povezanih sa siromaštvom, zdravljem i edukacijom nego sa seksualnošću. I upravo ta nestabilnost pomračuje budućnost američke dece. Možemo li se možda osvrnuti na to?

Dobro pitanje. Možda, sa nacionalnim pedijatrima koji snažno podržavaju činjenicu da seksualne preference ne odlučuju o tome ko će biti dobar roditelj, možemo da se fokusiramo na ono što zaista doprinosi nestabilnosti američke porodice.

Prevela: Mirjana Petković
Izvor: TIME

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>