P2P konferencija – jednakost i borba protiv diskriminacije

Kategorija: Vesti / Datum: jun 17, 2013

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensen Dežer (Vincent Degert) otvorio je današnju konferenciju P2P u Beogradu, posvećenu LGBT pravima, jednakom tretmanu i borbi protiv diskriminacije.

Tom prilikom on je rekao da smo se okupili danas jer delimo isto iskustvo u vezi sa diskriminacijom LGBT populacije u državama koje su kandidati za EU. Danas smo ovde, rekao je Dežer, da zajedno nađemo način za promociju LGBT prava i pokretanje aktivnosti usmerenih na sprovođenje antidiskriminacionih politika u društvu. Prema rečima Dežera, trebalo bi negovati praksu uspostavljanja kvalitetnije saradnje sa ministarstvima u Vladi, nezavisnim regulatornim telima u Srbiji i brojnim međunarodnim organizacijama, pre svega, Kancelarijom UN-a, Savetom Evrope i Delegacijom EU u Srbiji. Ovogodišnja P2P konferencija posvećena LGBT pravima samo je jedan od vidova te saradnje.

On je naglasio da će se Evropska komisija kao i do sada zalagati za praktičnu primenu zakonskih akata koji su usvojeni. Evropska komisija razvija pravni okvir koji će pokazati odnos državnih institucija prema diskriminaciji.

Dežer je podsetio da Ustav Srbije predviđa zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava i zabranjuje diskriminaciju po pitanju seksualne, verske i rasne orijentacije: „Ako Srbija hoće da bude pravna država, treba da poštuje svoj Ustav”.

Foto: Labris

Foto: Labris

Gordana Stamenić iz Ministarstva pravde i državne uprave istakla je da je sloboda izražavanja i okupljana Ustavom zagarantovana i da to pravo imaju i LGBT osobe.

Nevena Petrušić poverenica za zaštitu ravnopravnoti, govorila je o pozitivnim pomacima LGBT prava u Srbiji. Posebno je skrenula pažnju na izradu Nacionalne strategije za borbu protiv diskriminacije i izrazila nadu da će ona uskoro biti i usvojena. Takođe, poverenica za zaštitu ravnopravnosti ukazala je na prve primere u sudskoj antidiskriminacionoj praksi u Srbiji.

Ova konferencija dolazi posle važnog sastanka predstavnika/ca vlasti i organizacionog odbora prajda, na kojem je država poručila da je donela odluku koja je u najboljem interesu za državu, a to je održavanje parade u Beogradu.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva pravde i državne uprave.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>