Ova dirljiva, prelepa oda jednakosti prava na brak će vas zapravo rasplakati

Kategorija: Istopolna partnerstva, Lobiranje / Datum: oktobar 1, 2014

Vrhovni sud će ove nedelje odlučivati o tome da li će priznati istopolne brakove u saveznoj državi Juti, Oklahomi, Indijani, Virdžijiji i Viskonsinu. I dok najviši sud u zemlji razmatra još jedan važan korak ka jednakosti prava na brak, nama je vreme da se odmaknemo korak u nazad i prisetimo se zašto je pokret uopšte toliko važan


Pesnik i pisac inauguracijskih govora, Ričard Blanko, prvi autovani gej, latino muškarac čiji je rad izabran za predsedničku inauguraciju, objavio je novu pesmu i prateći video kako bi obeležio 10 godina jednakosti prava na brak u državi Masačusets. Sloboda za Brak (Freedom to Marry), nacionalni pokret za jednakost prava na brak osnovan 2003. godine, naručio je pesmu od Blanka, pod naslovom „Dokle god možemo“ – ono što je nastalo je jedinstveno!

„Znao sam to još onda u onoj sobi kad smo se prvi put ugledali“, stih je kojim počinje pesma. Nakon toga, u skladu sa muzikom, muški i ženski glasovi čitaju prelepe stihove koji predstavljaju idealizovanu romantičnu ljubav svih seksualnih orijentacija. Iznad toga, „Dokle god možemo“ je snažna oda svima onima koji su se borili da američki gejevi i lezbejke dobiju pravo da im se ljubav priznaje podjednako kao i heteroseksualnoj braći.

Talentovani Blanko je u 14-ogodišnjoj vezi sa svojim partnerom. Nisu se još venčali ali to planiraju u bliskoj budućnosti. Za novine The daily beast izjavio je da je ponosan što je bio pozvan da napiše ovo delo, koje je delimično zasnovao na ličnom iskustvu, oslanjajući se na svoje razmišljanje o braku i misleći o ljubavi koju oseća prema svom partneru.

ae6ea3b0b6b3aec6bf3fddc3b8787a0a

Video koji su režirali Dejvid Loueri i Jen Ten, sinhronizovan glasovima glumaca Bena Fostera i Robin Rajt (koji su inače vereni!), pokazuje mnogobrojne parove, mlade i stare, u dobru i u zlu.

Iako su stihovi pesme snažni generalno, najjači su pri kraju, kada u poetskom krešendu autor naglašava neke od skorašnjih uspeha u borbi za jednakost prava na brak.

Do danas, u 19 saveznih država i Kolumbijskom Distriktu postoji jednako pravo na brak i za istopolne parove. Ostale države i dalje ne odobravaju istopolni brak, a Teksas, u kom je video snimljen, je jedna od država koja očekuje ukidanje zabrane istopolnog braka na Vrhovnom sudu, a ta odluka čeka datum kad će se o tome odlučivati.

„Pozitivan smer, veličina koraka i brzina promena po ovom pitanju prevazilaze sve što viđamo u drugim političkim debatama“, napisao je na svom BuzzFeed-u popularniamerički bloger Kris Gajnder. „Za nešto više od godinu dana, stav pravnika po ovom pitanju se potpuno promenio“, nastavlja on.

0883ad048a73a9a1fde657da9bc1498c

Na kraju, Blanko je rekao da se nada da će pesma ostati kao trajni testament svima koji su se za jednakost borili i onima koji će plodove te borbe brati i u njima uživati.

„Moja ideja je da ova pesma posluži kao oda na venčanjima mnogim istopolnim parovima“, dodao je Blanko za The Daily Beast. Nadam se da će pesma uvek biti tu da podseti mlade koliko su njihove majke i očevi truda uložili u borbu za ravnopravnost, ali i da ih ohrabri da nastave borbu, jer ona nije završena i baklja mora da se preuzme i nosi dalje, u ime onih koji su imali manje sreće i ne mogu da kažu sudbonosno „DA“!

Prevod: D.B.
Via Identities Mic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>