Obeležen Dan ponosa: LGBT zajednica za obrazovanje bez predrasuda!

Kategorija: Vesti / Datum: jun 27, 2013

Povodom 27. juna Međunarodnog dana ponosa, inicijativa nekoliko LGBT grupa na platou kod Filozofskog fakulteta organizovala je fleš mob pod nazivom „Pokaži ponos, TESTiraj savest“.

Ovom akcijom LGBT organizacije žele da pruže podršku reformama u obrazovanju, pre svega aktuelnoj inicijativi za smenu ministra obrazovanja Žarka Obradovića.

Dan ponosa se obeležava u znak sećanja na pobunu LGBT zajednice protiv sistema koji se represivno odnosio prema LGBT osobama i upravo zato ovom akcijom želimo da zadržimo kritički odnos prema institucijama našeg društva. Iako se danas LGBT zajednica u Srbiji izborila za određena prava, smatramo da je za kreiranje otvorenog društva u kome je svaka osoba prihvaćena bez, obzira na razlike – obrazovanje jedan od ključnih faktora.

Kao i sve druge marginalizovane grupe i LGBT osobe pohađaju škole i fakultete, i na njima želimo da se osećamo sigurno, prihvaćemo, da iskazujemo sve svoje kapacitete i talente. Međutim, obrazovni sistem koji je ogrezao u mitu, korupciji, bahatosti i nepotizmu, negativno se odražava na sve nas, pre svega kao na građanke i građane Srbije koji žele da doprinesu razvoju društva.

Pored toga, poslednje analize udžbenika ukazuju na visoki stepen homofobičnog sadržaja, a istopolna orijentacija se i dalje izjednačava sa bolešću, pedofilijom i zoofilijom. Takođe, nekoliko istraživanja među srednjoškolcima su pokazala da je stepen homofobije, mizoginije i rasizma veoma visok. Najveću odgovornost za ovako stanje snosi upravo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Institucije obrazovanja moraju da budu rasadnik tolerancije, a ne fabrike predrasuda i netrpeljivosti.

Foto: Adam Puškar

Foto: Adam Puškar

Na današnji dan pre 44 godine počela je Stounvolska revolucija koja se često navodi kao prvi slučaj u američkoj istoriji kada su se gejevi, lezbejke, biseksualne i transrodne osobe suprotstavile progonu LGBT osoba od strane vlade. Ona se, takođe, često uzima i kao početak savremenog LGBT pokreta u SAD i u svetu.

U Srbiji je međunarodni Dan ponosa prvi put obeležen 2010. godine razvijanjem zastave duginih boja sa zgrade Zaštitnika građana. Sledeće, 2011, godine platna duginih boja razvijeno je sa zgrade Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu koje je bilo simbol borbe za prava lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih, odnosno transeksualnih osoba (LGBT).

Kancelarija poverenice za zaštitu ravnopravnosti na današnji međunarodni Dan ponosa, saopštila da je ovo prilika da se zapitamo zašto se LGBT populacija u Srbiji suočava sa stalnom diskriminacijom i zašto je jedina grupa koja ne može da ostvari jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na okupljanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>