Novasadska lezbejska organizacija prestaje sa radom

Kategorija: Vesti / Datum: februar 12, 2015

Novosadska lezbejska organizacija (NLO) koja se deset godina bavila poboljšanjem položaja LGBT populacije formalno će prestati sa radom, a jedan od razloga je nedostatak podrške države, izjavila je večeras predstavnica NLO Jelena Anđelovska


„Formalno zaustavljamo svoj rad, ali individualno ćemo nastaviti da se bavimo aktivizmom kroz neke druge inicijative. Jedan od razloga je i ekonomski, odnosno činjenica da za deset godina nikada nismo dobili podršku države“, kazala je za agenciju Beta Anđelovska.

Ona je ocenila da ta finansijska podrška koja je izostala, nije za NLO zapravo pitanje novca, već pitanje stava države prema ovakvim organizacijama, koji je „sve vreme ostao ignorantski“.

„On je u najboljem slučaju bio ignorisanje, a zapravo je bio veoma nasilan prema gej i lezbejskoj zajednici i aktivizmu uopšte. Naši kapaciteti su istrošeni, tako da menjamo formu i mislim da vreme zahteva neke radikalnije i drugačije forme“, kazala je ona.

NLO je večeras premijerno prikazao film „U raskoraku zvezde“ o deset godina rada, koji kroz tri faze govori o „počecima rada u getu“, kada je stvoren prvi zatvoren ženski prostor u Novom Sadu.

Anđelovska je ocenila i da se situacija u vezi sa pravima LGBT osoba u Srbiji nije puno promenila, te da država i ceo sistem ipak imaju najveći uticaj na to šta većina ljudi misli o LGBT populaciji.

„Nažalost, stav države je bio i ostao anti-LGBT i država nikada ništa ozbiljno nije učinila da se to promeni u široj javnosti. To je imalo veliki uticaj i zato nema velikog pomaka u toj oblasti“, dodala je Anđelovska.
NLO je osnovana u oktobru 2004. godine.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>