NIN-ova polemika o stereotipima – Đavolji advokat

Kategorija: featured, Saopštenja / Datum: septembar 24, 2013

Moderator: Nebojša Spaić
Učesnice/i: Jelisaveta Blagojević, Sanda Rašković Ivić, Željko Cvijanović

Foto: GayEcho

Foto: GayEcho

Juče je održana prva u nizu diskusija pod nazivom „Gej prava su naša prava“, koja se organizuje u okviru NIN-ove polemike o stereotipima – Đavolji advokat. Učesnici diskusije su bili prof. dr Jelisaveta Blagojević (Fakultet za medije i komunikacije) koja je zastupala LGBT prava i Paradu ponosa, kao i dr Sanda Rašković Ivić (DSS) i Željko Cvijanović (Novi standard), koji su bili protiv. Cilj diskusije je bio da se otvori dijalog o LGBT pravima koji bi suprotstavio različita gledišta, i otvorio nove načine komuniciranja o ovoj temi. Na samom početku Nebojša Spaić (NIN), koji je bio i moderator diskusije, naglasio je da je bilo veoma teško pronaći kako sagovornike koji su spremni da javno podržavaju LGBT prava, tako i sagovornike koji bi javno bili protiv.

Sanda Rašković Ivić je naglasila da je tribina doprinos kulturi dijaloga i objasnila da nije protiv LGBT prava, već da se, naprotiv, odlučno zalaže protiv diskriminacije i agresije, i da smatra da je istorijski i civilizacijski doprinos pojedinih LGBT osoba veliki i da to ne može da se zanemari. Međutim, ona je istakla da jeste protiv organizovanja Parade ponosa, zbog agresivnog ambijenta koji Parada ponosa kreira, kao i zbog toga što je Parada ponosa politički projekat pod plaštom ljudskih prava.

Organizacijom Parade ponosa svi postaju žrtve nasilja i agresije, i LGBT osobe i osobe koje se tome protive, i treba voditi računa da su sa obe strane naša deca, rekla je Rašković Ivić. Takođe, ona je rekla da ni gej elite, kako ih je nazvala, ne podržavaju Paradu ponosa, i komentarišući transparent sa Parade ponosa 2010. godine „Smrt državi“, upitala se da li postoje LGBT osobe sa nacionalnim osećanjem koje bi na Paradi ponosa nosile majice „Kosovo je Srbija“ i da li bi im učestvovanje na Paradi bilo dozvoljeno. „Da sam ja na mestu organizatora Gej parade ja bih svoje pozvala na jedan splav, zaplovila bih Dunavom, i balonima bih mahala i navijačima i ambasadorima koji bi ostali na obali“, sugerisala je Rašković Ivić organizatorima Parade ponosa.

Jelisaveta Blagojević je istakla da braneći LGBT prava branimo i zajednicu u kojoj živimo i sve građanske slobode, kao i da je Parada ponosa politički događaj koji označava borbu za slobodu. Komentarišući pojedine izjave sagovornika, ona je rekla da se slaže sa tim da pritisci međunarodne zajednice postoje, ali da je poštovanje različitosti pre svega naša stvar, i da je pogrešno što se priče o gej i lezbejskim pravima često povezuju sa nekim drugim temama kao što je položaj Srbije u međunarodnoj zajednici. Iako o konceptu ljudskih prva ne bi trebalo nekritički govoriti jer se njime često manipuliše, LGBT prava se pre svega tiču konkretnih života i konkretnih svakodnevnih problema sa kojima se LGBT osobe suočavaju, istakla je Blagojević. Ona je takođe izrazila i kritiku što se u nazivu diskusije, kao i tokom diskusije koristi samo termin gej, pri čemu se lezbejke nepravedno izostavljaju.

Željko Cvijanović je, slično Sandi Rašković Ivić, rekao da nije protiv LGBT osoba i njihovih prava, već da je pre svega protiv Parade ponosa. On naglasio da oko Parade ponosa ima nekoliko nedoumica, od kojih je jedna dilema „da li je Gej parada promocija univerzalnosti ljudskih prava, ili je reč o promociji ideologije ljudskih prava, koja nije univerzalna već selektivna?“, objašnjavajući da je Parada ponosa postala temeljni instrument međunarodnog pritiska Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. „Gej parada je blasfemična, za razliku od gej prava. Vi ste instrument pritisaka na vašu zemlju. Pretvarate se u 5. kolonu. Blasfemično je biti 5. kolona, a ne biti gej,“ poručio je Cvijanović organizatorima Parade ponosa, i rekao da je jedini rezultat Parade ponosa „dvadeset debelih i plaćenih homoseksualaca kojih se drugi homoseksualci stide.“ On se takođe upitao da li bi bilo moguće da se na Paradi ponosa nađe i transparent „Sloboda i bezbednost za kosovske Srbe“, i rekao da bi on došao na Paradu ukoliko bi takav transparent postojao.

Tokom čitave debate, izjave učesnika pratili su i mnogobrojni komentari publike, koji su većinski bili na strani argumenata koji podržavaju Paradu ponosa i LGBT prava.

Za Labris
Dragana Todorović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>