Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više!

Kategorija: Vesti / Datum: decembar 21, 2014

Saopštenje za javnost

Beograd, 19. 12. 2014. – Mreže Žene protiv nasilja zahteva od nadležnih državnih organa da preispitaju odgovornost i preduzmu odgovarajuće sankcije prema zaposlenim u institucijama koji nisu reagovali na odgovarajući način na prijavu muškog nasilja prema ženama, imajući u vidu da su njihovi propusti u radu doveli do ubistva žena.

Foto: Autonomni Ženski Centar

Foto: Autonomni Ženski Centar

S obzirom na to da se trend ubistava žena od strane njihovih partnera ili članova porodice nastavlja, zahtevamo preduzimanje sistemskih mera kako bi se otkrili i prevenirali rizici i posledice. Mere minimalno uključuju obavezu nadležnih državnih organa da po službenoj dužnosti proveravaju bezbednosne rizike i izrađuju bezbednosni plan za žene, kao i uvođenje hitnih mera zaštite.

Podsećamo da je Republika Srbija preuzela obavezu da s dužnom pažnjom spreči, istraži, kazni i obezbedi nadoknadu za dela nasilja obuhvaćena Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Ova se odredba odnosi na sve nadležne državne organe, zvaničnike, službenike, ustanove i druge aktere. Ukoliko nisu u stanju to da obezbede, resorni ministri treba da podnesu ostavke, zbog neispunjavanja zakonom predviđenih obaveza kojima se garantuju pravo na život građankama Republike Srbije.

Na međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama odgovorni da obezbede efikasnu zaštitu žena od nasilja obećali su da će država s posebnom pažnjom i hitnošću raditi na suzbijanju i sprečavanju nasilja prema ženama. Nažalost, kampanja nije ni završila, a već beležimo nove slučajeve ubistava žena: Dragana Ćirić (18) – 8. decembra (Zaječar), Andrea Lajčak (38) – 10. decembra (Čoka), Zdenka Sljuka (40) – 12. decembra (Novi Sad). Počinioci ubistava bili su poznati nadležnim državnim institucijama, žene su se obraćale institucijama za pomoć, ali one nisu učinile ništa ili su činile nedovoljno da zaštite ove žene.

Ženske organizacije članice Mreže Žene protiv nasilja ne žele da tolerišu lažna obećanja. Nasilje prema ženama je zločin, a država je dužna da zločin spreči. Tražimo da to bez odlaganja i (u)čini.

U ime Mreže Žene protiv nasilja
Vedrana Lacmanović i Aleksandra Nestorov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>